Iran

Studenti i radnici nastavili proteste

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2022. 21:48

Iranski studenti nastavili su danas proteste, a pojedini industrijski radnici stupili su u štrajk uprkos akcijima vlasti u kojima su, prema navodima aktivista, poginule desetine ljudi, dok su stotine zatvorene.

Na društvenim mrežama prikazani su snimci sa demonstracija u različitim dijelovima Teherana i drugim gradovima tokom prethodnih dana, a na nekima žene spaljuju svoje velove i uzvikuju parole protiv Islamske Republike, prenio je AFP.

Kurdska grupa za ljudska prava "Nengav" optužila je vlasti za upotrebu teškog naoružanja, uključujući "granatiranje naselja i pucanje iz mitraljeza" u sjeverozapadnom gradu Sanandadžu.

Ovi navodi ne mogu se provjeriti iz nezavisnih izvora zbog opšte blokade interneta.

Pucnjava se čula i u Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, poslije čije su smrti u pritvoru policije za moral izbili protesti širom Irana, navodi grupa čije je sjedište u Norveškoj.

Nevladina grupa "Ljudska prava Iran", čije je sjedište u Oslu, objavila je slike sa mirnog protesta na univerzitetu u sjevernom gradu Gilan i u ženskoj srednjoj školi u sjevernom gradu Mahabad, gdje su djevojčice skinule velove.

Objavljen je i video snimak velike grupe studenata sa protesta ispred politehničkog fakulteta u Teheranu, gdje su učesnici osudili "siromaštvo i korupciju" u Iranu i uzvikivali "smrt ovoj tiraniji".

(Foto: Tanjug AP)

Tagovi:
  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina