Svjetska zdravstvena organizacija

SZO: Pojavljuju se dokazi o prenosu virusa korona vazduhom

  • 07.07.2020. 19:56

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je saopštila da se “pojavljuju dokazi” o prenosu vazduhom virusa korona, nakon što je grupa naučnika od te agencije zatražila da ažurira svoje smjernice o načinu prenosa oboljenja između ljudi.

– Razgovarali smo o mogućnosti prenosa vazduhom Covid-19 – rekla je zvaničnik SZO Marija van Kerhov.

SZO je prethodno saopštila da se virus prvenstveno prenosi preko malih kapljica izbačenih iz nosa i usta zaražene osobe i da vrlo brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu SZO a koje je juče objavljeno u žurnalu za – “Klinička zarazna oboljenja” 239 naučnika iz 32 zemlje ukazalo je na dokaze da se virus prenosi česticama na ljude koji ih udišu.
Pošto manje čestice mogu da lebde u vazduhu, naučnici traže od SZO da ažuriraju svoje smjernice.

Drugi zvaničnik SZO Benedeta Alegranci je na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi istakla da se pojavljuju dokazi o prenosu vazduhom virusa korona ali da to još nije i definitivno.

Ona je istakla da se ne može odbaciti mogućnost prenosa vazduhom virusa u javnim sredinama posebno kada su u pitanju, pretrpane, zatvorene i slabo provjetrene prostorije.

Prema njenim riječima, dokazi moraju da budu prikupljeni i protumačeni te da će oni nastaviti sa radom.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.