Predsjednički kandidat

Tramp: Bajden je prijetnja za američku demokratiju, moramo da ga izvučemo iz Bijele kuće

  • 22.01.2024. 08:07

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp suprotstavio se tvrdnjama da njegov mogući reizbor u Belu kuću predstavlja egzistencijalni rizik za "američki način života", govoreći pristalicama u američkoj državi Nju Hempšir da je Bajdenova "nesposobnost" ono što predstavlja pravu pretnju demokratiji.

Tramp je govorio u Mančesteru uoči predizbora koji počinju u utorak i koji bi mogli dodatno učvrstiti njegov status verovatnog republikanskog kandidata, koji će u novembru izaći na crtu potencijalnom kandidatu demokrata Bajdenu.

Desantis se povukao iz izborne trke, pružio podršku Trampu

Desantis se povukao iz izborne trke, pružio podršku Trampu

"On je prijetnja za demokratiju", rekao je Tramp, dok se iza njega nalazio ogromni natpis: "Bajden napada demokratiju."

"Moramo da ga izvučemo (iz Bijele kuće). Znate zašto je on prijetnja demokratiji? Nekoliko razloga, ali znate prvi? On je krajnje nesposoban." To je optužba koju je Tramp ponovio u nekoliko navrata tokom svog nastojanja da se vrati u Bijelu kuću.

Nekadašnji predsjednik je u oktobru za napad Hamasa na Izrael okrivio "smrtonosnu kombinaciju" Bajdenove "nesposobnosti, radikalizma i slabosti".

Tramp, koji se suočava sa 91 optužbom u nizu krivičnih slučajeva dok se bori za najvišu državnu funkciju, takođe je optužio Bajdenovu administraciju da koristi pravosudni sistem kao oružje protiv njega.

Dodao je da Bajdenove napore da to učini omogućavaju njegovi "zaštitnici" u medijima "lažnih vijesti". Čini se da se ti komentari odnose na tvrdnje koje je Bajden iznio u Pensilvaniji ranije ovog mjeseca u kojima je rekao da Tramp namjerava da "iskoreni demokratiju kako bi osigurao pobjedu na izborima".

"Da li je demokratija i dalje sveti cilj Amerike, to je ono o čemu se radi na izborima 2024", rekao je Bajden 5. januara.

"Kampanja Donalda Trampa je isključivo o njemu, a ne o Americi, ne o vama. Kampanja Donalda Trampa je opsednuta prošlošću, a ne budućnošću. Spreman je da žrtvuje našu demokratiju da bi sebe doveo na vlast", rekao je aktuelni predsjednik.

U međuvremenu, Trampova protivkandidatkinja Niki Hejli, za koju ankete sugerišu da za Trampom zaostaje za oko deset procentnih poena u Nju Hempširu, otvoreno je dovela u pitanje mentalnu sposobnost svog republikanskog protivkandidata, nakon komentara posljednjih dana u kojima se činilo da ju je Tramp zamijenio sa bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Kada se nosite sa pritiscima predsjedništva, ne možemo imati nekog drugog koga dovodimo u pitanje da li je mentalno sposoban da to uradi", rekla je Hejli u subotu.

Ona je navela da se Trampov angažman sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom "vraća na stari obrazac", i podsjetila na Trampove pozitivne izjave o kineskom predsjedniku Si Đinpingu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Kada trenutno imate ratove širom svijeta i nestabilnost, naš cilj je da spriječimo rat, a mi to ne možemo da uradimo pokušavajući da se družimo sa diktatorima", rekla je ona.

Skandal u SAD: Niki Hejli varala supruga tokom guvernerske kampanje

Skandal u SAD: Niki Hejli varala supruga tokom guvernerske kampanje

Hejli je ponovila stav da Amerikanci ne žele revanš aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena i Trampa 2024. godine, ističući da bi Trampovo predsjedavanje rezultiralo "haosom".

"Bez obzira šta je u pitanju, haos ga prati, s pravom ili ne. I tako se dešava ono što ostatak Amerike dovodi u haos", istakla je Hejli.

Pratite nas i putem Vibera