Predsjednik SAD

Tramp: Nije važno da li je Solejmani bio prijetnja u trenutku napada

  • 13.01.2020. 22:01

Predsjednik SAD Donald Tramp branio je svoju odluku da naredi ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija, tvrdeći da nije važno da li je u tom trenutku predstavljao prijetnju po Ameriku.

On je rekao da nije važno da li je Solejmani predstavljao neposrednju prijetnju, s obzirom na "užasnu prošlost" iranskog general-majora.

Tramp je podsjetio da mediji koji prenose lažne vijesti i njihovi partneri iz Demokratske stranke pokušavaju da ustanove da li su napadi Solejmanija u budućnosti bili neizbježni ili ne, kao i to da li je tim američkog predsjednika bio saglasan sa napadom.

"Odgovor na oboje je veliko da, ali to nije toliko važno, s obzirom na njegovu užasnu prošlost", napisao je Tramp na "Tviteru".

Demokrate nisu saglasne sa Trampom i tvrde da se postupci protiv drugih zemalja ne mogu vršiti bez saglasnosti Kongresa SAD, ukoliko se ne radi o odbrani od neposrednog napada.

Senator iz Demokratske stranke Kris Marfi izjavio je da je jasno da ubistvo Solejmanija nije bilo zakonito i da je učinilo Ameriku manje bezbjednom.

Otkako su potvrdili da je Solejmani ubijen u napadu američkih dronova na Međunarodni aerodrom u Bagdadu 3. januara, zvaničnici SAD su tvrdili da je napad izvršen zbog neposrednog rizika od napada na Amerikance u Iraku i ostatku regiona.

Tagovi: