SAD

Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana

  • Izvor: SRNA
  • 29.04.2024. 21:46

Kod tri žene u SAD-u dijagnostikovana je HIV infekcija nakon što su se podvrgle takozvanom vampirskom tretmanu u neakreditovanom medicinskom spa-centru u Novom Meksiku, saopšteno je iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ovo su prvi dokumentovani slučajevi zaraze virusom HIV tokom kozmetičke intervencije u kojoj se koriste igle, prenosi AP.

Savezni zdravstveni zvaničnici su u svom izvještaju naveli da je istraga o klinici u Albukerkiju "VIP Spa", sprovedena u periodu od 2018. do 2023. godine, otkrila da su zaposleni u klinici više puta koristili opremu za jednokratnu upotrebu, prenoseći virus HIV na klijente preko kontaminirane krvi.

Vampirski tretman lica, odnosno mikronski tretman lica sa trombocitima, kozmetički je postupak namijenjen obnavljanju kože koju čini mlađom i smanjenju ožiljaka od akni, kao i bora.

Nakon što se uzme krv klijenta, mašinski se odvajaju trombociti, a trombocitna plazma se zatim ubrizgava u lice klijenta korištenjem jednokratnih ili višekratnih sterilnih igala.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je prenos HIV-a preko nesterilnih injekcija prepoznat kao rizik kozmetičkih tretmana i drugih sličnih intervencija, te da bi spa-centri koji nude kozmetičke injekcione usluge trebalo da praktikuju odgovarajuće mjere kontrole infekcija i da održavaju evidenciju o klijentima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.