Faktograf.hr ISPRAVKA

Mjesecima stari video ne prikazuje ubistvo pogrebnika koji se slikao s mrtvim Maradonom

  • 28.11.2020. 16:12

Kad je umro Maradona, tri su se argentinska pogrebnika neukusno slikala s njegovim tijelom. Društvenim mrežama sad kruži dezinformacija da je jedan od njih ubijen i bačen u kontejner, ilustrovana mjesecima starom snimkom.

Nakon morbidnog skandala koji je razbjesnio brojne građane Argentine, a sastojao se u tome da su se tri radnika pogrebnog poduzeća fotografirala kraj otvorenog lijesa u kojem je ležalo tijelo slavnog nogometaša Diega Armanda Maradone, argentinski mediji objavili su javna pokajanja pogrebnika, a nakon toga i informaciju da istima stižu prijetnje smrću.

Nedugo zatim, na društvenoj mreži Twitter objavljen je video snimak policajaca koji rade uviđaj oko kontejnera za smeće u kojem je odloženo tijelo mrtvog čovjeka. U opisu videa stoji je da je riječ o jednom od trojice spomenutih radnika pogrebnog poduzeća, koji je životom platio svoju nepromišljeni i morbidni čin. Ova tvrdnja je netačna; video je zapravo nastao mjesecima prije Maradonine smrti.

pic.twitter.com/5D3kKgbV1c

Tekstovi o navodnom ubojstvu i video koji navodno prikazuje mrtvo tijelo jednog od radnika pogrebnog poduzeća potom su prenošeni i dijeljeni na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Informacija da predmetna video-snimka prikazuje jedog od trojice radnika što su se slikali s Maradoninim tijelom, koji je navodno ubijen, nije točna. Riječ je, naime, o video snimku koji je objavljen osam mjeseci prije Maradonine smrti. Objavio ga je na svojim Youtube stranicama 16. ožujka ove godine portal SM noticias iz Buenos Airesa. U tekstu kojem je pridružen ovaj video, na stranicama portala SM noticias od istog datuma – 16. marta ove godine – objavljeno je da je u središtu San Martina, gradskog područja Buenos Airesa, u kontejneru pronađeno tijelo neidentifikovanog muškarca, s vidljivim povredama na vratu i lijevom ramenu.

Ovom dezinformacijom već se pozabavio fact-checking odjel novinske agencije AFP na španjolskom jeziku, koji navodi da je informacija o ubistvu jednog od radnika pogrebnog poduzeća potekla s Twitter profila @AdictBarcelona, koji se lažno predstavlja kao službeni profil poznatog argentinskog dnevnog lista. Riječ je o Twitter profilu koji kopira Twitter profil sportske redakcije argentinskih novina Clarin

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program