Pod ruskom kontrolom

Ukrajinske snage gađale kupolu ugašenog reaktora u Zaporožju

  • Izvor: SRNA
  • 07.04.2024. 17:14

Ukrajinske snage gađale su kupolu iznad ugašenog reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, ali je nivo radijacije normalan i nema ozbiljne štete, saopštila je ruska uprava elektrane.

U ovom trenutku nije jasno koje je oružje korišteno u gađanju nuklearne elektrane koju su ruske snage zauzele ubrzo nakon pokretanja specijalne vojne operacije 2022. godine.

Uprava centrale saopštila je ranije da su je napali ukrajinski dronovi.

Haos u najavi: Ukrajinski dronovi napali oblast atomske centrale

Haos u najavi: Ukrajinski dronovi napali oblast atomske centrale

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAЕA), koja ima stručnjake na toj lokaciji, saopštila je da ih je ruska uprava centrale obavijestila da je dron detonirao na lokaciji i da su informacije "u skladu" sa zapažanjima IAЕA.

Generalni direktor IAЕA Rafael Grosi izjavio je da bi obje strane trebale da se uzdrže od akcija koje "ugrožavaju nuklearnu bezbjednost".

Ova nuklearna elektrana ima šest reaktora sovjetskog dizajna koji sadrže uranijum 235, a u postrojenju se nalazi i potrošeno nuklearno gorivo.

Fon der Lajen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Еvropi

Fon der Lajen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Еvropi

Reaktori broj jedan, dva, pet i šest su u stanju hladnog gašenja, reaktor broj tri je zatvoren radi remonta, dok je reaktor broj četiri u takozvanom "toplom gašenju", rekli su u elektrani.

Najveća atomska centrala u Еvropi saopštila je da su ukrajinske oružane snage "napale kupolu" zgrade u kojoj se nalazi reaktor broj šest.

Rojters nije u mogućnosti da provjeri informacije sa bojnog polja ni sa jedne strane. Ukrajina za sada nije komentarisala ovu situaciju. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.