Stokholm

Uručene Nobelove nagrade

  • Izvor: SRNA
  • 10.12.2023. 19:23

Švedski kralj Karl Šesnaesti Gustav dodijelio je danas Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju.

Monarh je laureatima dodijelio diplome i zlatne medalje.

Predsjednik Odbora Nobelovog fonda Astrid Soderberg Viding istakla je prilikom otvaranja ceremonije da kroz slobodno istraživanje nauka širi granice ljudskog znanja, osigurava spremnost za neočekivane i nepredvidive događaje u budućnosti.

Ona je istakla da su "laureati koji su večeras dobili nagrade svjedoci moći nauke i književnosti".

Na medaljama od osamnaestokaratnog zlata i teškim 175 grama nalazi se profil osnivača fonda Alfreda Nobela. Medalje su do 1980. godine bile teške do 200 grama i bile su od 23-karatnog zlata.

Nobelove diplome predstavljaju malo umjetničko dijelo sa raznobojnim slovima i posebnim zlatnim monogramima. Povez je od kože.

Nakon dodjele nagrada, laureati, članovi kraljevske porodice i Vlade, predstavnici naučne, ekonomske i kulturne elite odlaze na tradicionalni banket u Gradskoj skupštini Stokholma.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program