Irak

Usvojen zakon: Kazna zatvora od 15 godina za istopolne veze

  • Izvor: SRNA
  • 27.04.2024. 22:11

Irački parlament usvojio je zakon koji kriminalizuje istopolne veze i predviđa maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina.

Prema Zakonu o suzbijanju prostitucije i homoseksualizma, zabranjeni su istopolni odnosi i predviđena je kazna od najmanje 10, a najviše 15 godina zatvora, dok se propisuje najmanje sedam godina zatvora za svakog ko promoviše homoseksualizam ili prostituciju.

Zakon predviđa i kaznu od jedne do tri godine zatvora za svakog ko promijeni pol ili se namjerno oblači na ženstven način.

Novi zakon, čiji je cilj da zaštiti iračko društvo od moralne izopačenosti i poziva na homoseksualizam koji su zavladali svijetom, podržale su uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u parlamentu uglavnom muslimanskog Iraka.

Prijedlog zakona prvobitno je uključivao smrtnu kaznu za istopolne radnje, ali je izmijenjen prije nego što je usvojen nakon snažnog protivljenja SAD i jednog dijela zemalja Еvrope.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program