Aleksandar Sirski

Vrhovni vojni komandant Ukrajine: Situacija na frontu je...

  • 28.04.2024. 18:21

Situacija na frontu je teška, rekao je glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Aleksandar Sirski zapadnim pristalicama Kijeva.

"Informisao sam članove koalicije o teškoj operativnoj i strateškoj situaciji, koja ima tendenciju da se pogorša", naveo je Sirski poslije virtuelnog samita takozvane Ramštajn grupe ukrajinskih saveznika. Kijevu su "hitno potrebne" rakete, municija, oružje i vojna oprema, dodao je on.

Komentar Sirskog uslijedio je nakon što je Rusija nastavila ofanzivu u Donbasu, u kojoj je ukrajinska vojska izgubila više od 8.000 vojnika za samo nedjelju dana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

SAD su nedavno odobrile paket vojne pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara. Prijedlog zakona o hitnoj potrošnji bio je zaglavljen u Kongresu mjesecima jer su ga blokirali republikanski poslanici koji su tražili ustupke od Bijele kuće u pogledu potrošnje na kontrolu granica SAD.

Odobrenje je pozdravio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je za Еn-Bi-Si rekao da sa više zapadnog oružja koje joj dolazi njegova zemlja ima "šanse za pobjedu". Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba bio je skeptičniji, rekavši da "nijedan paket ne može zaustaviti Ruse".

Moskva je poručila da nikakvo zapadno oružje ne može da promijeni dinamiku na linijama fronta. Rusija je u ofanzivi od početka ove godine, a ranije ovog mjeseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Kijev izgubio skoro 500.000 vojnika od početka sukoba u februaru 2022.

Pratite nas i putem Vibera