Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Za posljedice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

  • Izvor: Agencije
  • 26.05.2024. 08:20

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija o Srebrenici "ispolitizovana i antisrpske prirode" i da će za njene štetne posljedice biti odgovorne zapadne države.

Zaharova je ocijenila da je namjera rezolucije bila da se odgovornost "svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO".

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u BiH.

"Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod prijetnjom“, dodala je Zaharova.

Ona napominje da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke Predsjedništva BiH.

"U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu“, ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je dodala da su "neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata" bili Ruanda i Njemačka koja je tokom Drugog svjetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovječanstva“.

"Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu htjeli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posljedice ostaju njima na savjesti“, upozorila je Zaharova.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.