Trebalo da učestvuje na vježbama

Zakazao još jedan britanski nosač aviona: "Princ od Velsa" nije mogao da isplovi iz luke

  • 12.02.2024. 15:47

Britanski nosač aviona "Princ od Velsa" nije mogao da otputuje na najveću vojnu vježbu NATO-a od vremena Hladnog rata, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Prije nepunih nedjelju dana, nosač aviona "Kraljica Еlizabeta" nije bio u stanju da preuzme vodeću ulogu u vježbama "Nordijski odgovor 2024", koje će okupiti oko 40 ratnih brodova kod norveške obale u okviru sveobuhvatnih NATO vježbi "Nepokolebljivi branilac 2024", nakon što je otkriveno da ima problema sa propelerom.

"Princ od Velsa" je trebalo da služi kao zamjena za "Kraljicu Еlizabetu", ali takođe nije mogao da napusti luku Portsmut u predviđenom vremenskom okviru, gdje se javnost okupila da posvjedoči trijumfalnom isplovljavanju, i čiji je ulaz već bio zatvoren za drugi saobraćaj. 

Sudar britanskih ratnih brodova u Bahreinu

Sudar britanskih ratnih brodova u Bahreinu

Britansko ministarstvo odbrane nije obrazložilo zašto je put "Princa od Velsa" odložen, portparol ministarstva je samo rekao da "nosač aviona uskoro treba da isplovi iz Portsmuta, u zavisnosti od plime i vremenskih uslova".

"Tajms" je izvjestio da je u subotu uveče došlo do manjeg curenja goriva na brodu, ali nije mogao da kaže da li je incident povezan sa odlaganjem odlaska broda.



"Princa od Velsa" muče razni tehnički problemi otkako je pušten u rad 2019. godine, a 2020. godine je u dva navrata pretrpeo velike poplave.

Drugi put je pogonska prostorija poplavljena stotinama kubnih metara morske vode, što je nanijelo troškove od četiri miliona dolara i 193 dana popravke.

Godine 2022. mu se pokvario propeler dan nakon što je isplovio iz Portsmuta za SAD. Zvaničnici Mornarice su za incident okrivili posadu koja je zaboravila da ga adekvatno podmaže, prenijeli su tada mediji.

"Tajms" je krajem 2022. izvjestio da je "Princ od Velsa" zapravo proveo više vremena u pristaništu radi popravki nego na dužnosti otkako je pušten u upotrebu.

Pratite nas i putem Vibera