Velika čistka

Zelenski posmjenjivao ukrajinske generale

  • Izvor: Novosti.rs
  • 28.07.2021. 09:53

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napravio je veliku čistku među generalima a smijeniće i ministra odbrane.

Dosadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčuk morao je da prepusti funkciju general-majoru Valeriju Zalužnom (48) koji je do sada bio komandant operativne grupe "Sjever".

U predsjedničkoj administraciji su objasnili da je razlog za smjenu generala Ruslana Homčuka njegov konflikt sa ljudima u Ministarstvu odbrane Ukrajine što se odražavalo na stanje u vojsci. Interesantno je da je Zelenski imao potrebu da objasni da nije sumnjao u patriotizam i profesionalizam generala Ruslana Homčuka ali želi da vojni vrh i Ministarstvo odbrane dobro sarađuju.

Homčuk je na najvišoj vojnoj dužnosti bio od marta 2020. godine, a do tada je bio načelnik Generalštaba Ukrajine. Ubuduće će Homčuk biti prvi zamenik sekretara Saveta bezbjednosti i odbrane i zamijeniće Mihaila Kovalja.

Već je najavljeno da će biti smijenjen i ministar odbrane Andrej Taranov. 23 jula smenjen je i rukovodioc Spoljne obavještajne službe Valerij Kondratjuk i na njegovo mesto je imenovan Aleksandar Valjerevič Litvinjenko koji je do sada bio direktor Nacionalnog instituta strateških istraživanja.

Ovih dana je smijenjen i zamjenik rukovodioca Službe bezbjednosti Ukrajine Ruslan Baranecki i načelnik Uprave unutrašnje bezbednosti Službe bezbjednosti Andrej Naumov. Razlog za njihovu smenu nije tajna. Zelenski je bio nezadovoljan zbog slabe efikasnosti Službe bezbjednosti Ukrajine u borbi sa kontrabandom tj. nezakonitim uvozom robe.

Inače Službu bezbjednosti Ukrajine očekuje reforma na čemu insistira Vašington.

  • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska