Vitamin B12 i gvožđe su ključni za rad mozga, a njihov deficit može da dovede do slabljenja funkcionalnih sposobnosti i poremećaja, pokazala su brojna istraživanja.
Naučnici tvrde da ishrana bogata ovim antioksidansima direktno utiče na očuvanje moždanih funkcija i sprečava da vremenom dođe do demencije i drugih bolesti. Među namirnicama posebno mjesto zauzimaju hranljive materije iz špinata, jagode i borovnice, za koje se pokazalo da imaju ne samo moć da očuvaju, već i da revitalizuju moždane ćelije.
Ovo istraživanje je posebno važno za stariju populaciju, koja u sve većem procentu obolijeva od Alchajmerove bolesti, karakteristične po zaboravnosti i promjenom u ponašanju.
Ona se javlja kao posljedica toga što moždane ćelije, kako mozak stari, postaju osjetljivije na stres uzrokovan slobodnim radikalima.
Ćelijski odbrambeni sistem blokira te opasne molekule, ali on u procesu starenja slabi, pa bi trebalo akcenat staviti na namirnice bogate gvožđem i vitaminom B12.