Nova funkcija

Ako ne želite da vam vire u ekran laptopa, Google ima rješenje

  • Izvor: B92
  • 25.11.2021.18:01

Nova funkcija bi korisnike mogla štititi od virenja i zagledanja u ekrane njihovih laptopova.

Virenje i zagledanje u tuđe ekrane laptopova nije rijetka pojava, posebno kada se nalazite na javnim mjestima, kao što su internet kafei, kafići ili drugi prostori.

Imali smo prilike da viđamo različita rješenja za ovaj problem, kao što su filteri za privatnost koji drastično potamnjuju ekran kada se on posmatra pod širokim uglovima.

Međutim, Google možda ima mnogo naprednije rješenje za Chromebook uređaje.

Sajt 9to5Google je primijetio novu funkciju, koja bi se mogla pojaviti na Chromebook uređajima, a štitiće korisnika od zagledanja i virenja u laptop.

Istaknuto je da se ova zaštita oslanja na "Human Presence Sensor" koji je otkriven ranije ove godine. Pomenuti senzor se navodno koristi u kombinaciji sa veb kamerom Chromebooka, kako bi se odredilo da li neko drugi potencijalno vidljivo gleda u korisnikov ekran.

Korisniku će se u uglu ekrana prikazati ikonica oka, kako bi ga upozorila da neko iza njegovih leđa gleda u ekran, ili će se ekran zatamniti.

Ostaje da se vidi da li će ova funkcija stići samo na poslovne Chromebookove ili će biti dostupna i na standardnim modelima.

Tagovi: