Manje električnog otpada

Evropska unija želi da telefoni budu izdržljiviji i da se lakše popravljaju

  • Izvor: klix.ba
  • 02.09.2022.15:32

U novom prijedlogu zakona Evropska komisija se fokusira na mogućnost uvođenja obaveze za prozivođače smartfona i tablet kompjutera da njihovi uređaji budu izdržljiviji i lakši za popravljanje.

Cilj ovog predloženog zakona jeste da se ograniči elektronski otpad, a Evropska komisija tvrdi da će dovesti do smanjenja karbonskog otpada koje je jednak 5 miliona automobila na putevima.

Prijedlog zakona se fokusira na baterije i zamjenske dijelove, a proizvođači bi bili primorani da ponude bar 15 ključnih komponenata za svaki uređaj pet godina nakon predstavljanja. Ti dijelovi bi uključivali baterije, ekrane, punjače, stražnje panele te slotove za memorijske i SIM kartice.

Osim toga, jedan od ciljeva predloženog zakona jeste da proizvođači osiguraju da baterije imaju ili 80 posto kapaciteta nakon hiljadu ciklusa punjenja ili da osiguraju dostupnost baterija u periodu od pet godina. Softverske nadogranje ne bi smjele imati negativan utjecaj na trajanje baterija. Ova pravila se ne bi primjenjivala za sigurnosne, preklopne i uređaje s mehanizmom rolanja.

ECOS (Environmental Coalition on Standards) je saopštio da je prijedlog zakona razuman i ohrabrujući, ali da je potrebno ići i dalje od toga. Ovo tijelo vjeruje da kupcima moraju biti zagarantovane zamjene baterija u petogodišnjem ciklusu, kao i da će baterija izdržati najmanje hiljadu punih ciklusa punjenja. Takođe, kupci bi trebali moći popraviti svoje uređaje bez traženja profesionalne pomoći.

Ako sve prođe prema planu, Komisija će uvesti nove oznake slične onim na TV uređajima, mašinama za pranje veša i drugim kućnim elektronskim uređajima. Ove oznake će pokazivati koliko je uređaj izdržljiv, koliko je zaštićen od vode i prašine, koliko je otporan na padove i naravno te koliko je izdržljiva baterija tokom životnog ciklusa uređaja, prenosi Kliks.

Tagovi: