ATV

Problemi za giganta

Francuska naredila "Еplu" da prestane da prodaje "ajfon 12" zbog visokog zračenja

  • Izvor: RTS
  • 14.09.2023. 23:00

Francuske vlasti naredile su kompaniji "Еpl" da obustavi prodaju "ajfona 12" u toj zemlji jer, kako je saopštilo nadležno državno tijelo, emituje previše elektromagnetnog zračenja. Američki tehnološki gigant osporava tvrdnje francuske Nacionalne agencije za frekvencije ističući da je dostavio kako svoje laboratorijske rezultate, tako i rezultate trećih strana koji pokazuju da je uređaj usklađen sa svim relevantnim pravilima.

Француска Национална агенција за фреквенције (АНФР) која управља радио фреквенцијама у уторак је, такође, поручила технолошком гиганту да поправи постојеће уређаје, пренiо је Би-Би-Си.

АНФР је савјетовао "Епл" да, ако не може да ријеши проблем путем ажурирања софтвера, мора да повуче сваки "ајфон 12" продат у Француској.

Свјетска здравствена организација (СЗО) је раније настојала да ублажи страхове од зрачења које емитују мобилни телефони. На свом сајту СЗО је навела да нема доказа на основу којих би се закључило да је излагање електромагнетним пољима ниског нивоа штетно за људе.

"Ајфон 12" је први пут пуштен у продају септембра 2020. године и још се продаје широм свијета.

"Епл" је у саопштењу навео да оспорава ревизију АНФР и истакао да му је доставио како своје лабораторијске резултате, тако и резултате трећих страна који показују да је уређај усклађен са свим релевантним правилима.

Америчка компанија је навела и да је "ајфон 12" усклађен са прописима о нивоима зрачења широм свијета.

Француски министар за дигиталну технологију Жан Ноел Баро рекао је за Паризијен да је одлука донијета због нивоа радијације изнад прихватљивог прага, пренiо је Ројтерс.

Баро је рекао да је АНФР открио да је специфична стопа апсорпције (САР) "ајфона 12" изнад законски дозвољене.

"Очекује се да ће 'Епл' одговорити у року од двије недјеље", навео је Баро и додао да је, ако то не учине, спреман да нареди повлачење свих "ајфона 12" који су у оптицају.

Према његовим ријечима, правило је исто за све, укључујући дигиталне гиганте.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: