Novi način za uklanjanje rezultata pretrage

Google sprema novu alatku za zaštitu privatnosti korisnika

  • Izvor: B92
  • 24.09.2022.08:43

Gugl uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Čak i oni koji najviše vode računa o privatnosti često su primorani da podijele na internetu svoje lične podatke, a čim podijelite svoje podatke suočavate se sa rizikom da izgubite kontrolu nad tim informacijama.

Svako ko je želi da nekoga potraži na internetu vjerovatno počinje odmah sa Guglom gdje će pronaći sve što je pretraživač uspio da indeksira. Za one kojima se ne dopada to što ljudi pomoću Gugl pretrage mogu otkriti detalje poput njihovog datuma rođenja, seksualne orijentacije ili adrese, dobra vijest je da Gugl sada uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke.

Iako Gugl i sada ima obrazac zahtijeva za uklanjanje identifikujućih informacija ili “doksing sadržaja” iz rezultata pretrage, to je samo jedan od mnogobrojnih dokumenata podrške, zbog čega ga je prilično teško pronaći. Tokom I/O 2022 ranije ove godine, Gugl je izrazio želju da alatku učini dostupnijom putem svojih aplikacija, a sada neki korisnici izgleda konačno vide novu opciju u beta verziji za Gugl aplikaciju na Androidu.

Alat “Rezultati o vama” se pojavljuje kao izbor kada dodirnete ikonu svog profila u gornjem desnom uglu aplikacije Gugl, kako je primijetio korisnik Telegrama ralf950412, koja se nalazi odmah ispod opcije za brisanje posljednjih 15 minuta istorije pretrage.

Dodirom na dugme “saznaj kako” na stranici za novu funkciju objašnjava se kako možete da pronađete rezultate o sebi i kako da ih uklonite. Opcije za objašnjenje zašto rezultate treba ukloniti omogućavaju vam da navedete da li stranice sadrže vaše lične podatke, sadrže vaše informacije sa namjerom da vam nanesu štetu, da li uključuju druge nezakonite informacije ili sadrže zastarjele detalje.

Svi vaši zahtjevi za uklanjanje rezultata pretrage sa vašim informacijama prikazivaće se na kontrolnoj tabli pod opcijom “Rezultati o vama” kada dodirnete ikonu svog profila u aplikaciji Gugl. Postoje i kartice za aktivne, odobrene i odbijene zahtjeve.

Ova opcija izgleda trenutno nije široko dostupna, i vjerovatno je Gugl slučajno učinio ovu alatku dostupnom prije nego što je zaista namjeravao da izađe u javnost sa tim. Takođe, moguće je da se radi o ograničenoj beta verziji, ali nadajmo se da će ova opcija u dogledno vrijeme biti dostupna široj publici.

Tagovi: