Sačuvajte privatnost

Gugl nas prati i zna sve o nama, ali postoji način da se to prekine

  • Izvor: Kurir
  • 02.07.2022.13:42

Sve je više onih koji tvrde da je skoro nemoguće da se kompanije kao što je Gugl spriječe da prate lokacije korisnika, pa se tehnološki gigant već suočava s brojnim tužbama.

Gugl nikada ne spava, pa prati šta korisnici rade na internetu – postoji način da se to prekine i da se bolje kontroliše ono što se dijeli s tehnološkim gigantom, piše Smartlife.

Jasno je da bi uvijek trebalo pročitati pravila korišćenja za svaku stvar na mreži, ali je mnogo onih koji to ne čine.

Čak se i "South Park" u jednoj epizodi bavi ovim problemom – junaci serije se suočavaju s nizom sumanutih problema, a zbog toga što su se s pravilima korišćenja složili bez čitanja.

Realnost je naravno nešto drugo, ali su korisnici jednako neodgovorni, pa često ne znaju na šta su pristali kada čekiraju polje na nekom web sajtu ili aplikaciji.

Sve je više onih koji tvrde da je skoro nemoguće da se kompanije kao što je Gugl spriječe da prate lokacije korisnika, pa se tehnološki gigant već suočava s brojnim tužbama. Gugl naravno poriče da su te tvrdnje tačne.

Korisnici ipak nisu u obavezi da bilo kojoj kompaniji vjeruju na riječ, pa lako mogu da provjere šta Gugl zna o njima. Da bi to učinili prvo moraju da se uloguju na Gugl nalog, da izaberu „Data & Privacy“ iz menija s lijeve strane, pa „History Settings“, te „Web & App Activity“. Potom je dovoljno da se klikne na „Turn Off“ taster, da bi Gugl prestao s praćenjem online ponašanja.

Zvuči jednostavno, ali ipak postoji problem – stručnjaci kažu da nakon što se praćenje isključi, uređaji poput Google Home i Google Nest pametnih zvučnika postaju skoro beskorisni. Isto važi i za Google Maps, dejting aplikacije, te za sve usluge kojima je za funkcionisanje potrebna lokacija korisnika.

Ukoliko korisnik odustane od servisa koji traže podatke o poziciji na kojoj se nalazi, praćenje može da isključi ako ponovo ode na „Data & Privacy“, te u „History Settings“, pa izabere „Location History“. Odatle može i da obriše sačuvanu istoriju, te da izabere auto-delete opciju uz pomoć koje se podešava da se podaci brišu nakon određenog vremena.Ukoliko se ne spriječi, Gugl korisnike prati na svim svojim servisima – u okviru Google Home se na primjer čuvaju audio zapisi, pa isto važi i za druge aplikacije. Google Calendar nudi cijeli raspored na tacni, Hangouts, Music i Drive daju druge informacije koje funkcionišu kao dijelovi slagalice.

Privatnost je ipak važna stvar, pa zašto bi se lični podaci prepuštali velikim kompanijama.

Tagovi: