Nova pravila

Gugl Plej zabranjuje lažno predstavljanje aplikacija i ometajuće reklame

  • Izvor: B92
  • 05.08.2022.22:13

Gugl pokušava da riješi problem sa agresivnim reklamama koje se ne mogu preskočiti u Android aplikacijama i uopšte loše ponašanje programera i aplikacija u Plej prodavnici.

Kompanija je najavila promjene pravila u nekoliko kategorija kako bi bila konkretnija, s obzirom da programeri zaobilaze postojeća pravila.

Jedna od promjena koja će najviše uticati na svakodnevnu upotrebu telefona su reklame. Gugl  kaže da će ažurirane smjernice, koje će stupiti na snagu 30. septembra, donijeti “visokokvalitetno iskustvo za korisnike kada koriste Gugl Plej aplikacije”. Reklame svih formata (video, GIF, statične itd.) više neće moći da neočekivano iskaču preko cijelog ekrana u aplikacijama ako ne mogu da se isključe nakon 15 sekundi. Postoje neki izuzeci – ako na primjer dobrovoljno odaberete da gledate oglas da biste dobili neku vrstu nagradnih poena, ta pravila neće nužno važiti.

Trenutna Guglova politika kaže da se oglasi moraju lako odbiti “bez kazne” i da morate biti u mogućnosti da zatvorite oglase preko cijelog ekrana, ali je pravilo o 15 sekundi novo. Iako i 15 sekundi nije malo, bar nećete morati da čekate dva minuta da se pojavi malo, teško uočljivo “x”, tačno usred igre ili dok pokušavate da uradite nešto drugo.

Nova pravila takođe navode da oglasi ne bi trebalo da budu “neočekivani” i da se pojavljuju odmah nakon što učitate novi nivo ili članak. Trenutna pravila već kažu da oglasi koji izazivaju iznenađenje kod korisnika nisu dozvoljeni, ali nova pravila daju dodatne konkretne primjere kršenja smjernica.

I smjernice za oglase za aplikacije napravljene za djecu će biti strože. Iako nema mnogo promjena u smislu koje vrste oglasa programeri mogu da prikazuju djeci, Gugl je najavio neke promjene u alatima koje programeri koriste za isporuku tih oglasa, počev od novembra.

Gugl takođe mijenja način na koji aplikacije mogu da implementiraju i koriste Androidove ugrađene VPN (virtuelne privatne mreže) alate. Aplikacijama neće biti dozvoljeno da implementiraju sopstvene VPN-ove za prikupljanje korisničkih podataka osim ako ne dobiju izričitu dozvolu od korisnika, niti će moći da koriste VPN da pomognu korisnicima da zaobiđu ili promijene oglase iz drugih aplikacija.

Guglova nova pravila uključuju i nekoliko drugih promjena. Na primjer, programeri će morati da obezbijede metod “koji je jednostavan” za otkazivanje pretplate u svojoj aplikaciji ako njihova aplikacija prodaje pretplate.

Gugl takođe dodaje odjeljak u kojem se kaže da aplikacije ne smiju da sadrže pogrešne informacije o vakcinama, neodobrenim tretmanima ili “drugim štetnim zdravstvenim praksama, kao što je terapija konverzije”.

Ažuriranje takođe donosi neke promjene u jeziku u vezi sa aplikacijama za praćenje, ili “stalkerwareom”, tako što se naglašava da svaka aplikacija napravljena za praćenje ljudi mora da koristi određenu oznaku koja govori Gugl u šta radi i da aplikacije moraju da kažu da mogu da vas nadgledaju ili prate u opisu Plej prodavnice. Ovakvim vrstama aplikacija je i dalje dozvoljeno da prate samo zaposlene i djecu – Gugl izričito kaže da je korišćenje ovih aplikacija za praćenje nekog drugog, poput supružnika, zabranjeno, čak i ako korisnik tvrdi da je osoba koja se prati toga svjesna.

U ažuriranom odjeljku “Lažno predstavljanje”, Gugl ova nova pravila kažu da programeri ne mogu da navode ljude da pomisle da je njihova aplikacija povezana sa nekim “entitetom” ako nije. Da bi objasnio šta to tačno znači, Gugl  je naveo nekoliko primjera. Programerima je zabranjeno da koriste ikone aplikacije, opise, nazive ili druge elemente u aplikaciji koji bi mogli navesti korisnike da pomisle da je aplikacija povezana sa nekim drugim programerom/kompanijom ili sa drugom aplikacijom, piše b92.

Tagovi: