Istraga o lažnim profilima

Mask privremeno obustavio preuzimanje Twittera, akcije odmah pale

  • Izvor: klix.ba
  • 13.05.2022.12:58

Američki milijarder i direktor kompanija SpaceX i Tesla Ilon Mask izjavio je da će privremeno obustaviti proces kupovine društvene mreže Twitter.

Iako se u posljednjih nekoliko sedmica govorilo o tome kako je proces kupovine Twittera pri kraju, Mask je danas izjavio kako je dogovor o preuzimanju "na čekanju", a kao razlog je naveo "istragu" o lažnim nalozima na ovoj platformi.

"Ugovor o Twitteru je privremeno na čekanju kako bismo saznali da li lažni odnosno spam nalozi predstavljaju zaista manje od pet posto korisnika", rekao je Mask.

Za sada, Mask nije govorio detaljnije o razlozima za donošenje ovakve odluke te nije objasnio zašto je donio odluku baš u ovom trenutku iako su podaci o postojanju oko 5 odsto lažnih naloga na Twitteru poznati od početka maja.

Nova objava Maska doprinijela je i padu cijena akcija Twittera za 20 odsto zbog straha da se dogovor od ovog trenutka neće postići.

Podsjetimo, Mask je krajem aprila objavio informaciju kako je dogovorio preuzimanje Twittera za 44 milijarde dolara, odnosno 54,20 dolara po dionici.

"Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Transakcija se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija", objavili su ranije iz Twittera.

Tagovi: