Kompanija saopštila

Meta prijeti da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD

 • Izvor: ATV
 • 06.12.2022.15:28

Kompanija Meta je zaprijetila da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD, ako se usvoji novi zakon koji bi novinskim kućama dao veću moć da pregovaraju o naknadama za njihove vijesti koje se dijele na Facebooku.

Sličan zakon, usvojen u Australiji, doveo je nakratko do suspendovanja vijesti na Facebooku prošle godine, prenosi britanski javni servis BBC.

Meta tvrdi da njihova platforma, u stvari, omogućava veči promet vijesti medijskim kućama koje se bore za tržište, te da izdavači postavljaju svoj sadržaj na Facebook jer "to koristi njihovom pozicioniranju“.

Zakon o konkurenciji i zaštiti novinarstva (JCPA) predložila je u Kongresu senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar i on ima podršku obje stranke. 

On bi izdavačima i emiterima dao veću snagu da kolektivno pregovaraju s društvenim mrežama o povećanju njihovog udjela u prihodima od reklama.

Izdavačke kompanije navode da Meta generiše ogromne sume novca od njihovih članaka koji se dijele na platformi.

Meta tvrdi, međutim, da je to tumačenje pogrešno i da ona, u stvari, usmjerava čitaoce ka izvorima vijesti.

"Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj bezbijednosti, bićemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vesti sa naše platforme“, izjavio je portparol Mete Endi Stoun.

Meta takođe tvrdi da dijeljenje vesti na Facebooku činii samo dijelić prihoda kompanije.

Met Stoler, direktor istraživanja u Projektu američke ekonomske slobode, kaže da Meta "jede žive" medije i da su "Metina nastojanja da ucijeni Kongres joj jedan dokaz zašto takav monopol predstavlja pretnju demokratijama širom svijeta“. 

Tagovi:
 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.