Хакери

На овај начин откријте да ли вам је неко украо податке

 • Извор: Б92
 • 21.02.2024. 09:36

Уколико се плашите да ће вам хакери украсти важне податке, постоји алат који можете да искористите како бисте добили обавјештење уколико неко крене да “чепрка” по фајловима или интернет-страницама које су вам важне.

"Canary Tokens"  је производ за сајбер безбједност, а иза њега стоји компанија "Thinkst Canary". Користи се за праћење хакера када добију приступ вашим подацима, тако што у своју датотеку угради посебан УРЛ за праћење који вас мејлом упозорава када се отвори.

Идеја је да се на ваш уређај постави “фајл за праћење” прерушен у обичну датотеку, па када је хакер отвори, заправо је то линк који вас упозорава да се догодио пробој заштите.

Canary токене можете користити за заштиту свих врста датотека и услуга, од докумената у Ворду и Екселу, преко одређених УРЛ-ова, до мрежних услуга као што су Азуре и Мајкрософт SQL и слични.

Прво отворите страницу Canary Токена. Ту ће вас дочекати Canary Токен генератор, који тражи да попуните три поља. Прво је за одабир одговарајућег токена за вашу врсту датотеке. Друго је за вашу мејл адресу. Треће се односи на изворе нотификација у случају активације упозорења (мејл, телефон и тако даље).

Након што испуните образац, кликните "Create my Canarytoken" и преузмите ЗИП датотеку са уграђеним токеном.

Потом, распакујте ЗИП датотеку десним кликом па “extract all”, а затим унесете директоријум у ком желите да се датотека налази – у идеалном случају требало би то да буде негдје гдје је хакер може лако пронаћи.

На примјер, ако желите датотеку на декстопу, унијећете: C:Users(ваше корисничко име)Desktop. Затим можете додати датотеке у мапу и преименовати је у нешто што би потенцијални хакер могао отворити.

Кад поставите замку, покушајте да отворите мапу и провјерите да ли је активирано упозорење.

Провјера је једноставна – довољно је да отворите мејл који сте оставили на Canary сајту, и видите "Canarytoken Mailer" у свом инбоксу.

Упозорење садржи информације као што су датум и вријеме, подсјетник за текстуалне биљешке и изворни ИП, који се може користити за разне ствари. Можете да употребите ИП тракер како бисте пронашли општу локацију на којој је ваша датотека отворена. Имате и опцију да видите још информација о инциденту.

Специфичност локације коју "Canary" токени пружају зависиће од тога како ради ИСП особе која отвара вашу датотеку, као и од тога да ли користи ВПН за заштиту својих података о локацији.

Canary токени раде и ако се датотека пренесе на други уређај. Све док је УРЛ за праћење посјећен, бићете упозорени о инциденту. За већину понуђених токена не би требало да буде важно да ли хакер користи Виндовс, "Linux", "macOS", "iOS" или Андроид.

Можете да их уградите, поред Виндовса, и у датотеке (Ворд, Ексел, ПДФ), мрежне услуге (Азуре, Мајкрософт SQL, WireGuard, АWS), мејл, одређени УРЛ или на кредитне картице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.