Corning

Na telefone stiže najjače staklo ikada?

  • Izvor: Agencije
  • 30.11.2022.19:35

Kada Samsung bude lansirao svoju Galaxy S23 seriju uređaja početkom februara, vrlo je vjerovatno da će koristiti najsnažnije staklo na pametnim telefonima ikad, jer je Corning upravo predstavio impresivnu izdržljivost Gorilla Glass Victus 2 stakla.

Prvi put ikad, Corning reklamira da će telefoni koji budu koristili njihovu novu zaštitu moći da prežive direktan pad na beton sa visine od 1 metra, što je jedna od najtežih podloga za "preživljavanje" pada.

Što je još važnije, Corning tvrdi da nije pravio kompromise kako bi stigao do ovih rezultata.

Kao i Gorilla Glass Victus iz 2020. godine, novo staklo bi i dalje trebalo da izdrži pad od 2 metra na glađu asfaltnu površinu, preživi preko 20 padova od 1 metra zaredom i ne bi trebalo da bude podložnije ogrebotinama.

Corning nije rekao da li je došlo do određenog otkrića u nauci o materijalima, ali je potpredsjednik odjeljenja Skot Forester rekao da je kompanija aktivno odlučila da poveća zaštitu od pada na betonsku površinu, prilagođavajući kompoziciju i "profile stresa" sve dok inženjeri nisu pronašli nešto čime su bili zadovoljni.

Zašto baš beton?

To su tražili proizvođači telefona.

"Preko 30 procenata lomova koji su se desili je bilo na betonu, više od bilo koje druge površine", kaže Forester.

Nije uvijek bilo tako.

"Čak i prije nekoliko godina, radilo se na preživljavanju uređaja prilikom pada na glatku površinu", kaže Forester.

Ipak, kako je staklo za pametne telefone postajalo sve jače, ljudi su sve manje lomili svoje ekrane na površinama koje nisu grube.

"Ono što smo naučili tokom vremena jeste da se oko 75% lomova pri padu dešava na grubim površinama - asfaltu, grubom granitu ili betonu", dodaje on.

Težine i veličine telefona su još jedna stvar koja se mijenjala tokom godina, prenosi "Smart Life".

Uređaji su 15% teži i 10% veći nego što su bili prije četiri godine, prema procjenama kompanije Corning.

Kompanija kaže da njeni testovi uzimaju te promjene u obzir - kako bi simulirali udar telefona o beton, sada se staklo lijepi na pločicu od 200 grama i ispušta licem nadole na komad brusnog papira koji simulira beton.


Tagovi: