Naučnici u potrazi za rješenjem u slučaju stvarne prijetnje

NASA simulirala udar asteroida u Zemlju

  • 23.05.2021.21:21

Stručnjaci američke Nase i drugih svemirskih agencija širom svijeta suočili su se u aprilu sa zabrinjavajućom mogućnošću da se, kako im je saopšteno, tajanstveni asteroid, udaljen oko 55 miliona kilometara kreće prema Zemlji i za šest mjeseci bi trebalo da udari u nju.

Situacija je, međutim, dio vježbe koja je simulirala dolazak i prijetnju od asteroida s ciljem da se američkim i međunarodnim stručnjacima pomogne da uvježbavaju mogući odgovor na takvu situaciju, navodi se u tekstu objavljenom u listu Biznis insajder.

Zaključak koji su izvukli naučnici je da ako asteroid bude uočen tako kasno, niko ništa neće moći da učini da spriječi sudar sa Zemljom.

Stručnjaci su utvrdili da nijedna postojeća tehnologija ne može da zaustavi asteroid udaljen šest mjeseci od Zemlje i ne postoji svemirska letjelica sposobna ga skrene s putanje u tako kratkom roku.

Ako bi se asteroid poput ovog izmišljenog uputio prema Zemlji, naučnicima bi trebale godine da pronađu rješenje, a ne mjeseci.

Pol Kodas, rukovodilac u Nasinom Istraživačkom Centra smatra da minimum za pronalaženje rješenja i odgovora na prijetnju iznosi pet godina, dok astronom s MIT Ričard Binzel, kaže da bi nam bilo potrebno najmanje 10 godina da smislimo rješenje za ovakvu prijetnju iz svemira.

– Kad se suočite sa stvarnom prijetnjom asteroida, vrijeme je najcjenjenija roba – rekao je Binzel za Biznis isajder.

Tagovi: