"Џејмс Веб"

Научници открили најстарију "мртву" галаксију

 • Извор: Агенције
 • 29.03.2024. 18:12

Научници су открили галаксију која је престала да ствара нове звијезде прије више од 13 милијарди година, што је чини најстаријом 'мртвом' галаксијом икада виђеном.

Откриће помоћу свемирског телескопа "Џејмс Веб" могло би да промијени наша сазнања о раном универзуму, пренијела је Анса.

Истраживање је спровео међународни тим на челу са Тобијасом Лусером, са Кавли института Универзитета у Кембриџу.

У истраживању је учествовао и Италијан Стефано Карнијани из Скуоле Нормале Супериоре ди Пиза. Истраживање је објављено у часопису Нејчер.

Нова невјероватна открића о црној рупи

Нова невјероватна открића о црној рупи

"Галаксијама је потребна богата залиха гаса за формирање нових звијезда, а рани универзум је био као богат бифе“, рекао је Лусер.

Међутим, према подацима са телескопа Веб, древна галаксија је била кратког вијека и стварала звијезде између 30 и 90 милиона година, а затим се зауставила.

Постоји неколико могућих разлога за то, али највјероватније је присуство велике црне рупе која је увукла већину међузвјезданог гаса у себе, уклањајући сировине потребне за формирање нових звијезда.

То се обично дешава у новијим ерама, док новооткривена галаксија датира само 700 милиона година након Великог праска.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.