ATV

Supernova

Naučnici zapanjeni svemirskim fenomenom: Vrlo neobično

 • Izvor: Agencije
 • 13.05.2023. 10:46

Astronomi vjeruju da su pronašli najveću eksploziju u svemiru do sada otkrivenu.

Ova eksplozija traje već duže od tri godine što je puno više od bilo koje supernove čija je svjetlost vidljiva samo nekoliko mjeseci.

Jedna od teorija kaže da je eksplozija nastala kad je veliki oblak gasa progutala crna rupa, prenosi "BBC".

Bljesak na nebu prvi put je snimljen 2020. godine u Zwicky Transient Facilityju u Kaliforniji, a godinu dana kasnije astronomi su počeli proučavati tu pojavu.

Događaj su nazvali AT2021lwx, u to vrijeme mislili su da nije ni po čemu poseban jer nije bilo pokazatelja koliko je daleko pa se nije mogla izračunati ni njegova svjetlina.

Prošle godine tim predvođen dr Filipom Vajsmanom sa Univerziteta Sautempton analizirao je svjetlost tog događaja pomoću koje su izračunali udaljenost – 8 milijardi svjetlosnih godina.

Cijeli je tim ostao šokiran otkrićem jer u naučnoj literaturi nisu mogli pronaći uzrok svjetlosti koja je toliko dugo trajala.

"Većina supernova, kao i plimni poremećaji, traje samo nekoliko mjeseci prije nego što nestane. Za nešto što je svijetlilo više od dvije godine ovo je bilo vrlo neobično", rekao je Vajsman.

Njegova teorija je da je eksplozija rezultat ogromnog oblaka gasa, koji je vjerovatno hiljadu puta veći od Sunca, koji je progutala supermasivna crna rupa.

To bi svemirom poslalo talase i ostavilo pregrijane ostatke oblaka koji okružuju crnu rupu poput prstenaste krofne. Smatra da sve galaksije u centru imaju ogromne crne rupe.

"Moglo bi biti da su ti događaji, iako izuzetno rijetki, toliko energični da su ključni za procese mijenjanja galaksija tokom vremena", dodao je naučnik.

Dr Vajsman se nada da će detektovati više ovakvih događaja s novim teleskopskim sistemima koji će biti dostupni u sljedećih nekoliko godina. Tim sad prikuplja podatke o eksploziji", posmatrajući objekat na različitim talasnim dužinama, uključujući rendgenske zrake, koje bi mogle otkriti temperaturu objekta i koji bi se procesi mogli odvijati na površini.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.