Мумифициран

Нови наводи о пронађеном фетусу "ванземаљцу"

 • Извор: Б92
 • 05.03.2024. 15:24

Мумифицирани фетус са издуженом лобањом пронађен је у Колумбији, а за исти се вјерује да је можда у питању "ванземаљац" или "мали пећински хуманоид" који је живио прије више од 800 година.

Наводни ванземаљац има издужену лобању, укошене очи и необичан број ребара, барем према репортеру, који је навео да се чини да тијело има 10 ребара на свакој страни тијела у поређењу са типичних 12 код људи, пише Daily Mail.

Фотографије преминулог бића доставио је анонимни извор путем Воцап поруке репортеру Хосепу Гијару који је рекао да мумија можда потиче из 'ел cerro де лос енанос' ('Брда патуљака') у удаљеној Колумбији.

Након фотографије појавило се безброј спекулација, а професор Сиан Халцров, форензички антрополог и стручњак за остатке новорођенчади, рекао је за Мејл онлајн да су ово вјероватно остаци превремено рођене бебе.

Такође је и професорка Халкроу је рекла за Мејл онлајн да се сви наводни докази о ванземаљском пореклу примјерка могу лако објаснити.

Она је нагласила:

"Увијек постоје теорије завере и нажалост неки људи их прихватају јер привлаче највише пажње. Међутим, игнорисали су најлогичније објашњење, да је ово превремено рођена беба."

Професорка сматра да је необичан изглед пронађених остатака настао због мумификације меког ткива у сушним условима.

Пошто фетуси имају мекше кости и нису у потпуности развијени, овај процес мумификације може учинити да остаци фетуса изгледају управо овако, необично посматрачима.

Тврдње да је ванземаљац у питању су оповргнуте логичним објашњењима.

Да ли су

Да ли су "ванземаљске мумије" ванземаљци?

Наиме, необичне пропорције заправо нису необичне јер су глава и тијело пропорционални за фетус.

Дакле, професорка Халкроу је објаснила:

"Анатомија пронађених остатака је конзистентна са мумифицираним људским фетусом. Неправилан изглед лобање може бити посљедица обликовања главе фетуса током порођаја гдје паријетална кост (велике кости са обе стране и на врху лобање) може преклапати фронталне кости и другу паријеталну кост.“

Поред тога, професорка наглашава сљедеће.

"Бебе отварају очи у материци тек око 27. недјеље гестације, тако да су наводне деформисане очи резултат мумификације меког ткива очију и капака".

Што се тиче тврдње да има само 10 ребара са обје стране, професорка Халкроу каже да 'нема разлога' да се вјерује да је то случај.

"Пошто су два доња ребра веома мала, изузетно их је тешко видјети и тешко би их било уочити само на сликама."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.