Hrvatska

Otkriveno prvo nalazište dinosaurusa u Istri

  • Извор: Агенције
  • 21.11.2022. 17:01

Geograf i speleolog Speleološkog društva "Andergraund" iz Umaga Andrea Deklić otkrio je prvo nalazište stopa dinosaura na istočnoj obali Istre.

Deklić kaže da je nalazište otkriveno u proljeće ove godine na zapadnoj obali Raškog zaliva između lokaliteta Sveti Mikula i uvale Kalavojna kada je jednom trenutku u daljini ugledao ravan s mnogo rupa koje se pravilno prate u nizu.

On je za "Glas Istre" rekao da je tada pomislio da je riječ o mogućim fosilnim tragovima otisaka dinosaurusa, te da se spustio do lokacije gdje je ugledao ravan sa više od 200 okruglasto-eliptičnih tragova poredanih u nekoliko nizova.

Deklić kaže da je foto-dokumentaciju tog područja odmah poslao na Geološki odsjek zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Aleksandar Mezga sa ovog fakulteta je nakon toga došao u Istru i obišao lokalitet, nakon čega je i zaključio da je riječ o tragovima dinosaura roda sauropoda, četvoronožnih biljojeda.

Urađena je i laboratorijska analiza uzoraka stijena na Hrvatskom geološkom institutu i prvi rezultati analize prikupljenih uzoraka potvrdili su da se radi o stijenama nastalim u doba kada su Zemljom koračali dinosauri, konkretnije epohe gornje krede, starosti oko 90 miliona godina.

"Istarsko poluostrvo je najbogatije područje Hrvatske s fosilnim ostacima dinosaurusa. Od 24 službena nalazišta na području Hrvatske, 21 se nalazi na području Istarske županije, od kojih su najpoznatiji oni na Brionskim ostrvima i Kamenjaku", rekao je Deklić.

Тагови: