ATV

Robot-kraba

Ovaj robot je manji od buve, a može da gmiže i skače

  • Извор: Б92
  • 27.05.2022. 21:36

Grupa inženjera Univerziteta Nortvestern razvila je najmanjeg robota na daljinsko upravljanje, koji može da hoda. Robot-kraba je širok samo pola milimetra, ali može da se savija, uvija, gmiže, hoda, okreće se, pa čak i da skače.

Robot-kraba, kojeg su osmislili inženjeri, toliko je mali da može da stoji na ivici novčića, a i dalje je sposoban da izvodi niz pokreta putem daljinskog upravljača. Istraživači se nadaju da njihova tehnologija može približiti polje robotike kreiranju mikro robota, koji mogu obavljati zadatke u skučenim prostorima.

"Robotika je uzbudljivo polje istraživanja, a razvoj robota mikro razmjera je zabavna tema za akademsko istraživanje", istakao je Džon A. Rodžers, koji je vodio eksperimentalni rad na ovom projektu.

"Mikrorobote možete zamisliti kao servisere ili sklapanje malih struktura ili mašina u industriji ili kao hirurške pomoćnike za čišćenje začepljenih arterija, za zaustavljanje unutrašnjeg krvarenja ili za uklanjanje kanceroznih tumora, sve u minimalno invazivnim procedurama".

Snaga ovog robota-krabe leži u elastičnosti njegovog tijela. Da bi konstruisali robota, istraživači su koristili leguru materijala koji se transformiše u svoj "zapamćeni" oblik kada se zagrije. Laser daljinski kontroliše robota kako bi ga aktivirao, i određuje u kom pravcu će robot hodati.

"Pošto su ove strukture tako male, brzina hlađenja je velika. Zapravo, smanjenje veličine ovih robota omogućava im da trče brže ", objasnio je Rodžers.Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм