Confractosuchus Sauroktonos

Pronađen krokodil sa bebom dinosaurusa u stomaku

  • Извор: Новости.рс
  • 21.02.2022. 20:08

Naučnici su otkrili 93 miliona godina starog krokodila sa bebom dinosaurusa u stomaku. 

Stručnjaci su ga nazvali Confractosuchus Sauroktonos ili "slomljeni krokodil dinosaurus ubica" i pronađen je sa praistorijskom bebom u stomaku.

Izvještaj za Gondwana Research vjeruje da je ogroman krokodil narastao na oko 2,5 m i vjeruje se da je uginuo u poplavi. Za gmizavca se kaže da je 35% sačuvano sa "skoro kompletnom lobanjom" i strašnim zubima.

Istraživači su ga detaljnije ispitali koristeći 3D skeniranje i rendgenske snimke

Džozef Bevit, koautor studije, rekao je za Indi100:

"U početnom skeniranju 2015. godine, primijetio sam zakopanu kost koja je izgledala kao pileća kost sa kukom na njoj i odmah pomislio da je to dinosaurus. Ljudske oči ga nikada ranije nisu vidjele, jer je bio, i još uvijek jeste, potpuno uvučen u stijenu".

"Fosilizovani ostaci pronađeni su u velikoj stijeni. Konkrecije se često formiraju kada organska materija, ili recimo krokodil, potone na dno rijeke".

Naučnici vjeruju da je sačuvan jer se blato oko stvorenja stvrdnulo zbog bakterija koje su bile prisutne.

Skeniranjem jedne gromade otkrivene su "kosti malog dinosaurusa veličine kokoške u crijevima", međutim, vrsta nije zvanično identifikovana.

Uzorci stijene morali su da se svedu na veličinu u koju bi rendgenski zraci mogli da prodru za visokokvalitetno skeniranje, ali rezultati rada tima su čak i njih iznenadili i dali im uvid u to šta je reptil jeo za posljednji obrok. Ovo je samo po sebi bilo izvanredno sve dok tim nije otkrio da sadržaj krokodičnog stomaka sadrži sićušnog dinosaurusa.

Rekao je: "Rezultati su bili izvanredni u pružanju cjelokupne slike krokodila i njegovog posljednjeg obroka, djelimično svarenog maloljetnog dinosaurusa."

Za potvrdu da je dinosaurus bio u stomaku krokodila, tim je analizirao korijenje biljaka i geološke karakteristike između fragmenata stijena.

"Dokaze je pružila hemija stijena", rekao je dr Bevit.

Naučnici smatraju da je krokodil uginuo u poplavi gdje je bio zakopan i iznenada uginuo, prenosi portal "novosti.rs".

Тагови: