Od 405 miliona evra

Rekordna kazna za Instagram

  • Izvor: Tanjug
  • 06.09.2022.07:51

Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka (DPC) odredio je rekordnu kaznu od 405 miliona evra Instagramu poslije istrage o tome kako je obrađivao dječije podatke.

Istraga, koja je otvorena 2020. fokusirala se na decu uzrasta od 13 do 17 godina, koja su mogla da imaju poslovne profile na Instagramu, što je omogućavalo objavu telefona i/ili i-mejl adrese korisnika, prenio je Rojters.

"Donijeli smo konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra", rekao je portparol DPC, glavnog regulatora Instagramove matične kompanije Meta Platforms Inc.

Detalji odluke biće objavljeni sljedeće nedjelje, navodi Rojters, dodajući da Metina kancelarija za saradnju s medijima nije odgovorila na zahtjev za komentar.

DPC reguliše Facebook, Epl, Gugl i druge tehnološke divove, s obzirom da im se evropska centrala nalazi u Irskoj, i otvorio je desetak istraga o Metinim kompanijama, uključujući Fejsbuk i Vocap, dodaje Rojters.

Britanska agencija podsjeća da je Vocap prošle godine kažnjen sa rekordnih 225 miliona evra jer nije poštovao evropska pravila o ličnim podacima.

Tagovi: