NASA

Svemirski avion X-37B se vratio na Zemlju nakon više od dvije godine

 • Izvor: klix.ba
 • 14.11.2022.08:50

Misteriozni svemirski avion Američkih svemirskih snaga X-37B vratio se na Zemlju nakon što je proveo rekordnih 908 dana u orbiti.

X-37B je sletio u Svemirski centar Kenedi proteklog vikenda, čime je uspješno završio svoju šestu misiju. Američka svemirska agencija NASA nije otkrila detalje o tome šta zapravo u svemiru radi svemirski avion, koji je proizveo Boing, ali je potvrđeno da je u oktobru 2021. godine dostavio satelit FalkonSat-8 koji je razvila Akademija američkih vazdušnih snaga. 

Ovaj mali satelit nosi pet eksperimenata te se i dalje nalazi u orbiti. Dio njega je i fotonaponski radiofrekventni antenski modul koji je dizajniran da pretvara sunčeve zrake u mikrovalnu energiju te prenosi energiju na Zemlju.

Svemirski avion izgleda kao manja verzija NASA-inog svemirskog šatla, prvi put je poletio 2010. godine, a dosad svijet nije saznao mnogo o njegovoj svrsi. Prije ove misije je X-37B odnio mali broj satelita u svemir te se vratio na Zemlju 2019. godine nakon 780 dana.

Neki od eksperimenata uključivali su izlaganje sjemena svemirskim uslovima kako bi se prikupile informacije o uzgoju usjeva za buduće interplanetarne misije i uspostavljanje stalno naseljenih baza u svemiru. Drugi eksperiment se odnosio na efekt svemirske radijacije na različite materijale nakon čega NASA obavlja poređenje s materijalima na Zemlji.

"Od prvog lansiranja aviona X-37B, on je oborio niz rekorda te je našoj naciji pružio neuporedivu mogućnost za brzo testiranje i integrisanje novih svemirskih tehnologija", poručio je Džim Čilton, potpredsjednik kompanije Boing Spejs end Launč, prenosi Klix.

(Foto: Pixabay/ahundt)

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.