Конгрес изгласао закон

У Америци могућа потпуна забрана ТикТок-а

  • 21.04.2024. 09:02

Са 360 гласова "за", и свега 58 "против" изгласан је закон у Представничком дому Америчког конгреса који би могао довести до потпуне забране кориштења друштвене платформе ТикТок.

Усвајање овог закона могло би значити да ће влада први пут донијети закон о гашењу неке друштвене мреже. Очекује се да ће Сенат гласати о нацрту закона сљедеће седмице, а предсједник САД Џо Бајден је рекао да ће потписати закон.

– Овај закон штити Американце, а посебно америчку дјецу од злонамјерног утицаја кинеске пропаганде кроз апликацију ТикТок. Ова апликација је шпијунски балон у телефонима Американаца – рекао је представник републиканаца у Тексасу Мајкл Меккаул аутор закона, преноси Гардијан.

Усвајање ажуриране верзије закона услиједило је након што је предсједница трговинског одбора Сената, у марту позвала Дом да ревидира детаље закона, чиме се сада продужава период продаје ТикТокове матичне компаније "Bytedance" са шест мјесеци на годину дана.

Критичари популарне апликације за друштвене мреже тврде да би "Bytedance", са сједиштем у Кини, могао прикупљати корисничке податке и цензурирати садржај који је критичан према кинеској влади.

У међувремену, ТикТок је више пута понављао да није и да неће дијелити податке о америчким корисницима с кинеском владом.

– ТикТок је независна платформа, са својим властитим лидерским тимом, укључујући ЦЕО са сједиштем у Сингапуру, ЦОО са сједиштем у САД и глобалног шефа повјерења и сигурности са сједиштем у Ирској” – саопштили су из компаније.

Као одговор раније ове седмице на тада предстојеће гласање Представничког дома, ТикТок је написао објаву на друштвеним мрежама изражавајући своје незадовољство због овог закона и способности САД да “затворе платформу која годишње доприноси америчкој економији 24 милијарде долара”.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: