Vještačka inteligencija napravila film na osnovu teksta, pobijedio na festivalu u Kanu

  • Izvor: Agencije
  • 16.09.2022.14:30

„Tekst u video“ je novi korak koji vještačka inteligencije (AI), po svemu sudeći itekako dobro savladava. Jedan od osnovnih problema sa prebacivanjem teksta u video korišćenjem AI i mašinskog učenja (ML) je što zahtijeva moćne računare koji su sami po sebi veoma skupi. Međutim, nedavno istraživanje bi moglo sve to da promijeni za 180 stepeni.

Digitalni umetnik Geln Maršal je nedavno osvojio nagradu žirija na festivalu kratkog filma u Kanu za svoj AI film „The Crow“ (Vrana). Maršal je postao poznat po Daft Punk videu za pjesmu Voyager, koji je takođe generisan korišćenjem vještačke inteligencije i tekstualnih ulaznih informacija, prenosi TNW.

Sa The Crow, Maršal je koristio drugu tehniku, jer je za podlogu koristio video snimke. On kaže da je ideju dobio dok je gledao video snimke na YouTube, u želji da napravi interesantan video prostom apstrakcijom ili transformacijom snimka u nešto drugo korišćenjem svojih tehnika.

Tokom traženja inspiracije u velikom YouTube moru, Marshal  je naišao na kanal pod nazivom Painted, čiji kratki plesni video je postao osnova za The Crow.

Maršal je zatim video ubacio u CLIP, neuralnu mrežu koja koristi vještačku inteligenciju da poveže tekst i slike, odakle je od sistema zatražio da generiše video nacrtane vrane kako igra u pustom pejzažu, prenosi Benchmark.

Umjetnik navodi da proces zahtijeva malo finesa, jer postoje sličnosti između onoga što je tražio i originalnog snimka u kojem plesač u crnoj odjeći imitira pokrete vrane.

„To je ono zbog čega film funkcioniše tako dobro, jer veštačka inteligencija pokušava da učini da svaki kadar akcije uživo izgleda kao slika sa vranom u njemu, tako da se konačni rezultat nalazi na pola puta, a film postaje neka vrsta bitke između čovjek i vještačka inteligencija — sa svom sugestivnom simbolikom."

U budućnosti, Maršal planira da doda 3D animaciju svojim AI kreacijama. Takođe istražuje generisanje video zapisa vođeno CLIP-om, koje može dodati detaljna uputstva zasnovana na tekstu, kao što su specifični pokreti kamere i druge napredne tehnike.

To bi moglo dovesti do čitavih igranih filmova proizvedenih u sistemima za pretvaranje teksta u video. Ipak, Maršal vjeruje da bi čak i njegove trenutne tehnike mogle privući ozbiljniju popularnost, a dodajte da The Crow sada ispunjava uslove za dodelu prestižnih nagrada BAFTA.

„Nisam pripremio govor, ali maštam o tome da preuzmem nagradu, u ulozi vjesnika vještačke inteligencije, i da publici punoj dobro poznatih zvijezdi da AI dolazi po svakog od vas, bilo da ste glumac, reditelj, scenograf, kostimograf, umjetnik, kompozitor, i da će svi zajedno ostati bez posla.”