Uzgojili vještački mozak

Vještački mozak igra videoigre

  • Izvor: Srna
  • 13.10.2022.13:31

Naučnici su uzgojili vještački mozak u laboratorijskim posudama i naučili ga da igra videoigre!

Kako navodi naučni časopis "Neuron", sistem koji su nazvali "DišBrein" može se koristiti za "testiranje rada mozga i dobijanje uvida u iscrpljujuća stanja kao što su epilepsija i demencija".

Naučnici su dokazali sa moždane ćelije uzgojene u posudi mogu naučiti da igraju kompjuterski igru "​​Pong", nalik tenisu.

Tim koji vodi firma "Kortikl Labs" sa sjedištem u Melburnu i koji se sastoji od neuronaučnika povezanih sa australijskim, britanskim i kanadskim institucijama, navodi da njihovo istraživanje pokazuje da moždane ćelije uzgojene u posudi mogu obavljati "ciljane zadatke".

Za eksperiment su uzeli mišije ćelije iz embrionalnog mozga i ljudske moždane ćelije izdvojene iz matičnih stanica i uzgojili ih na vrhu niza mikroelektroda koje su ih mogle stimulisati i "čitati" njihovu aktivnost.


Kulture, koje su obuhvaćale oko 800.000 neurona, zatim su "ugrađene u simulirani svijet igre, oponašajući igru ​​'Pong'", navodi se u studiji.

"Pokazali smo da možemo komunicirati sa živim biološkim neuronima na takav način da ih tjeramo da modifikuju svoju aktivnost, što dovodi do nečega što nalikuje inteligenciji", rekao je glavni autor studije doktor Bret Kagan iz "Kortikl Labsa".

Istraživači su otkrili "očito učenje unutar pet minuta igranja u stvarnom vremenu, koje nije primijećeno u kontrolnim uslovima".

Nova sposobnost podučavanja ćelijskih kultura da obavljaju zadatke u kojima pokazuju osjećaj - "kontrolisanjem reketa za vraćanje lopte putem senzora" - otvara nove mogućnosti otkrića koja će imati dalekosežne posljedice za tehnologiju, navode naučnici.