Evo na šta treba da obratite pažnju

YouTube je objavio nove smjernice za monetizaciju videa

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 05.12.2022.12:39

YouTube je najavio ažuriranje svojih pravila koja se razvijaju kao odgovor na promjenu ponašanja i aktivnosti kreatora i određuju koji sadržaj ispunjava uslove za monetizaciju sa posebnim fokusom na nezakonit i uvredljiv sadržaj.

Kao što možete vidjeti u nastavku, neka pravila, kao što je pravilo "8 sekundi", nisu sasvim jasna i mogu dovesti do neslaganja između kreatora sadržaja i YouTube-a, što posljedično može spriječiti kreatore da ostvare prihod, prenosi Bug.hr.

Ovo je sadržaj koji neće moći da bude monetizovan:

Sadržaj za odrasle – sličice videa, naslovi ili sadržaji sa linkovima do sadržaja za odrasle.

Nasilje – sadržaj koji prikazuje mrtva tijela (van konteksta), nasilje u igrama usmjereno na stvarne ljude i "video snimci koji prikazuju implicirani trenutak smrti", sadržaj kreiran "da namjerno šokira i gadi" u kontekstu nasilnih radnji.

Štetne ili opasne radnje – opasne radnje ili vratolomije u kojima su maloljetnici učesnici ili žrtve.

Neprikladan jezik – Vulgarnost se prikazuje u prvih 8 sekundi videa, ali "sadržaj koji koristi vulgaran jezik NAKON prvih 8 sekundi" može da zaradi prihode od oglasa.

Sadržaj u vezi sa drogom – upotreba i/ili pominjanje droga.

Pored toga, YouTube je uveo nove smjernice koje treba da spriječe "nepošteno ponašanje".

Ukoliko se u videu pretvarate da se zaposleni u maloprodaji, bez dozvole vlasnika, nećete moći da zaradite od oglasa. Takođe, ako u svojim klipovima podstičete na korišćenje softvera za varanje u video igrama ili takmičarskim esports turnirima, nećete moći da monetizujete svoj sadržaj.

U suštini, promjene sada zaista djeluju jasnije i kreatorima bi trebalo da bude lakše da izbjegnu sve pomenute stvari.

Tagovi: