Najnoviji model

Zanimljivo istraživanje: Kupci najviše biraju iPhone 14 u ovim bojama

 • Izvor: B92
 • 03.03.2023.20:19

CIRP je sproveo zanimljivo istraživanje, tokom kojeg je analizirao koje boje kupci preferiraju kada se odlučuju za najnoviji model iz iPhonea 14 serije.

Vodeća svjetska organizacija u istraživanju proizvodnog inženjerstva je tokom studije kupce iPhonea pitao koja boja ih najviše privlači, a ispitivanje je sprovedeno tokom tri mjeseca prazničnog perioda.

Prema navodima CIRP-a, najveći broj ljudi se tokom kupovine telefona odlučuje za model crne/sive ili bijele boje. Ali je istraživanje kupovine iPhone 14 Pro/Pro Max modela pokazalo zanimljive rezultate.

Najveći broj vlasnika iPhone 14 Pro/Pro Max modela se odlučio za Deep Purple boju (42%), dok je 24 procenta njih izabralo zlatnu.

S druge strane, kupci jeftinijih iPhonea 14/Plus modela je prednost dao plavoj boji (27%), ljubičastoj (22%) i crvenoj (14%). Ostatak je otišao na Midnight i Starlight (crna i bijela) modele.

Iz CIRP-a ustiču da im je donekle predstavljalo iznenađenje izbor Deep Purple boje kao najpopularnije u okviru iPhone 14 linije, s obzirom na to da kupci duže zadržavaju uređaj prije kupovine novog i obično se u tim slučlajevima bira konzervativnija boja.

Jedan od razloga popularnosti Deep Purple varijante telefona je to što je APple bio agresivan u promociji svojih modela iz iPhone 14 serije u ovoj varijanti.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.