Književnost

Aćim Todorović nominovan za "Šantićevu nagradu"

  • 17.10.2018. 15:17

Pjesnik iz Vlasenice Aćim Todorović nalazi se među 14 pjesnika koje je stručni žiri Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Mostara uvrstio u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu "Aleksa Šantić".

"Knjiga koju sam poslao na konkurs i koja je nominovana za nagradu pripada ljubavnoj poeziji. Naziv joj je `Na usni kap meda`", rekao je Todorović. 

On ističe da ulazak u uži izbor za ovu nagradu, koja će biti dodijeljena 28. oktobra na zatvaranju "Šantićevih večeri poezije" u Vladičanskom dvoru u Mostaru, doživljava kao veliku satisfakciju za dalji rad budući da dolazi iz male sredine. 

Todorović je pažnju javnosti na sebe skrenuo prvom zbirkom pjesama "Zamah nad životom", koja je nastala u ratu, a kaže da je svestran pisac i da su u njegovom stvaralaštvu sve teme ravnopravno zastupljene, od socijalnih, društvenih i ljubavnih, do rodoljubivih i patriotskih. 

Do sada je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama u Republici Srpskoj, Srbiji i Sloveniji. 

Od nagrađenih djela ističe roman "Jauk grobne tišine", koji je prošle godine Udruženje književnika Republike Srpske uvrstilo među najznačajnija književna ostvarenja u Srpskoj. 

Nagrađen je i "Zlatnom značkom" opštine Vlasenica za razvoj kulture, Ordenom vojvode Živojina Mišića za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Srbiji, prvom nagradom na "Sterijinim stazama" u Beogradu, poveljom Kluba pisaca "Savovanje" iz Šamca i drugim značajnim priznanjima. 

Todorović je i predsjednik regionalnog Književnog kluba "Luča" u Vlasenici i osnivač manifestacije "Lučinih književnih susreta", koja svake godine u Vlasenici okupi više desetina književnih stvaralaca iz regiona. 

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм