Nakon kraće bolesti

Banjalučki đak: Preminuo kompozitor i pjevač Radoslav Graić

  • Извор: РТС
  • 19.03.2023. 15:00

Kompozitor, pjevač i dugogodišnji urednik u Radio-televiziji Srbije Radoslav Graić umro je sinoć u Beogradu u 92. godini poslije kraće bolesti.

Radoslav Graić rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Nasledivši muzički talenat od oca, često je pjevao na školskim priredbama. Školovao se u Travniku, a gimnaziju je 1950. završio u Banjaluci, gdje je uporedo pohađao i muzičku školu.

U Beogradu je živeo od Drugog svjetskog rata gde je i diplomirao istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, ali i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji. Na predlog Dubravke Nešović, počeo je da pjeva u Horu Radio Beograda, a ubrzo je polagao i audiciju kod Vlastimira Pavlovića Carevca, i tako postao vokalni solista narodne muzike u toj radio stanici.

Kada je Graić završio Muzičku akademiju, ponuđeno mu je da nastupa u operi. I pored nekoliko uspješnih proba, odlučio je da se ipak tada - posveti zabavnoj muzici.

Iako je najviše stvarao za vokalne soliste narodne muzike, bio je veoma uspešan i kao kompozitor zabavnih pesama koje je često i sam interpretirao.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za vokalno izvođenje i za kompozitorski rad.

Radoslav Graić, osim što je bio pjevač, kompozitor, nekadašnji je muzički urednik Televizije Beograd. Uređivao je mnoge značajne emisije i serije, sve do odlaska u penziju.

Njegova pjesma "Mito, bekrijo" koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je izvorna pjesma.

Тагови: