Srpski glumac

Biković: Film "Izazov" je veliki korak za čovjeka i kinematografiju (VIDEO)

  • Извор: Агенције
  • 12.04.2023. 16:51

Srpski glumac Miloš Biković izjavio je danas da mu je čast što igra jednu od glavnih uloga u ruskom ostvarenju "Izazov", koji kao prvi film snimljen u svemiru ulazi u istoriju svjetske kinematografije.

Biković je rekao, pred večerašnju svjetsku premijeru u Moskvi, u bioskopu "Otkobar" (19:30 po tamošnjem vremenu), da je film reditelja Klima Šipenka "jedan veliki korak za čovjeka i još veći za kinematografiju".

- Nismo radili film sa željom da bude najgledaniji na svijetu. Svakako smo bili svjesni da stvaramo nešto što ulazi u istorijiu. Rijetko se dešava u životu da ste, dok radite nešto, svjesni da ulazite u istoriju - napomenuo je Biković.

Podsjetivši da je sa Šipenkom već ušao u istoriji zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu "Sluga", koji je najgledaniji film svih vremena u Rusiji, Biković je izrazio nadu da će sada uspjeti da ponove taj rezultat.

Prema njegovim riječima, "u uslovima i situaciji u kojima se svijet nalazi" teško je prognozirati da li će zahvaljujući istorijskom značaju "Izazov" uspjeti da postane i jedan od nagledanijih filmova u istoriji.

- Kina i Indija su izuzetno zainteresovane za film, a najveća su tržišta na svijetu. To su sve naša maštarenja - priznao je Biković.

Šipenko je sa glavnom glumicom Јulijom Peresild bio odletio na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimio dijelove filma, koji govori o hitnoj operaciji astronauta zbog čijeg akutnog zdravstvenog stanja nema vremena za povratak na Zemlju.

Biković je primijetio da "u kosmosu vas dva, tri milimetra zida dijeli od potpune praznine i beskrajnog crnila".

- Pošto su na stanici ograničeni resursi nisu mogli da vode cijelu ekipu. Reditelj i glumica su morali da obave sav posao. Ona je bila i šminkerka i kostimograf, a on i snimatelj, rasvjetljivač - objasnio je Biković.

U filmu igraju i Vladimir Maškov, Pjotr Dubrov, Јelena Valjuškina, Varvara Volodina, Andrej Ščepočkin i drugi, a Biković posebno ističe astronaute Olega Novickog i Antona Škaplerova koji su kao posada Međunarodne svemirske stanice dobili priliku da zaigraju na filmu.

- Škaplerov je vozio ekipu u kosmos, kada su išli prošle godine Јulija i Klim. On je bio komandir leta i dobio je ulogu. A Novicki je svjetski rekorder po broju sati provedenih u kosmosu i isto igra - objasnio je srpski glumac.

Biković igra glavnu mušku ulogu, ali ističe da je njegov hirurg sporedan lik u odnosu na Peresild, i da je u razgovoru sa Šipenkom morao da nađe neke detalje u njegovom izražavanju i razmišljanju "da bi napravili da bude jasno kakav je to čovjek".

Poslije svjetske u Moskvi, srpska premijera svemirske drame "Izazov" biće održana 19. aprila u beogradskoj Sinepleks Galeriji, a od 20. aprila je u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Film "Izazov" je združeni projekat Kanala Јedan Rusija, filmske kuće Yellow, Black, and White i START i START onlajn bioskopa, proizveden uz podršku Ruskog filmskog fonda.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.