Endi Vorhol

Čuvena slika Merilin Monro prodata za čak 195 miliona dolara

 • Izvor: klix.ba
 • 10.05.2022.07:59

Čuvena slika Merilin Monro autora Endija Vorhola prodata je na aukciji za 195 miliona dolara, što je čini najskupljim američkim umjetničkim djelom iz 20. vijeka.

Sliku "Shot Sage Blue Marilyn" naslikao je Vorhol 1964. godine koristeći poznatu fotografiju kao inspiraciju, a iznos od 195 miliona dolara je najveći ikad plaćen za jedno američko umjetničko djelo.

Uoči aukcije, iz aukcijske kuće Christie's je rečeno da je slika "jedna od najrijeđih i najtranscendentnijih slika koje postoje". Aukcija je završena prodajnom cijenom od 170 miliona dolara, koja je porasla na 195 miliona uz poreze i naknade.

Prethodna rekordna cijena jednog američkog umjetničkog djela bila je 110,5 miliona dolara za sliku lobanje koju je 1982. godine napravio Vorholov prijatelj, a ponekad i konkurent, Žan-Mišel Baskijat.

Konačna cijena takođe obara prethodni rekord za umjetničko djelo iz 20. vijeka, postavljen 2015. kada je slika Pabla Pikasa iz 1955. - Les Femmes d'Alger (Verzija O) - prodata za 179,4 miliona dolara, uključujući naknade.

U martu je Džordž Frei, predsjednik odbora Fondacije Tomas i Doris Aman, rekao da slika Monro "svjedoči o njenoj nesmanjenoj vizuelnoj moći u novom milenijumu".

"Žena Merilin je otišla. Užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravljene. Ostaje samo zagonetni osmijeh koji je povezuje sa još jednim misterioznim osmijehom ugledne dame, Mona Lisom", rekao je Frei.

Bloomberg je izvjestio kako je sliku kupio američki trgovac umjetninama Leri Gagosian, koji posjeduje lanac umjetničkih galerija.

Prema Christie'su, sav prihod od prodaje ići će švajcarskoj Fondaciji Thomas and Doris Ammann Cirih, koja radi na uspostavljanju zdravstvenih i obrazovnih programa za djecu širom svijeta.

Aukcija u ponedjeljak je prva u nizu velikih aukcija umjetnina koje su planirale čuvene aukcijske kuće Christie's i Sotheby's u naredne dvije sedmice, a koje dolaze nakon perioda pandemije.

Filip Hofman, osnivač savjetodavne kompanije Fine Art Group sa sjedištem u Njujorku, rekao je za New York Times da postoji "ogromna količina potražnje za umjetnošću".

"Svi su čekali pravi trenutak. I došao je pravi trenutak", izjavio je.

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.