ATV

Na festivalu

Dječije pozorište Republike Srpske osvojilo nagradu

 • Извор: Глас Српске
 • 24.09.2022. 12:02

Dječije pozorište Republike Srpske osvojilo je još jednu nagradu na festivalu u konkurenciji sa svjetskim teatrima.

Naime, na upravo završenom 29. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu, koji je od 18. do 23. septembra trajao u Subotici, žiri u sastavu Viktor Ljvovič Šrajman, Izrael/Rusija, Kliodna Nunan, Irska i Marijana Petrović, Srbija, odlučio je da Specijalnu nagradu Festivala za originalnost i fantaziju dodijeli predstavi “Vuk sa mirisom bobica”, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u režiji Tamare Kučinović.

"Ovo djelo se bavi strahovima mnogih mladih ljudi koji stupaju u svijet odraslih. Bila bi prava sreća kada bismo svi dobili onoliko brige, strpljenja i podrške koliko je glavni lik dobio od čopora. Jake metafore o životu, izolovanosti, patnji i depresiji, za koje su rješenje briga za ljude, su u ovoj predstavi izvrsne",  stoji u obrazloženju žirija.

U konkurenciji je bilo 15 predstava iz 11 država svijeta.

Naročitu simboličku vrijednost i značaj ove nagrade dokumentuje delikatna situacija, koja je prethodila nastupu Dječijeg pozorišta, a koje je bilo na korak do otkazivanja učešća.

Naime, Đurđa Babić Vukašinović, koja igra Snagu prirode, se razboljela i ansambl je u roku od 48 časova, zahvaljujući Snežani Milidrag, koja je prihvatila izazov ovako teškog zadatka da zamijeni koleginicu, uspio da predanim probama obezbijedi integritet i kvalitet izvođenja u Subotici.

Zorana Šuman, Dragan Vučić, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Božana Bijelić, Đorđe Janković i Dragana Ilić su i u ovako nezahvalnoj situaciji, predstavu “Vuk sa mirisom bobica” odigrali maestralno i zasluženo donijeli još jednu međunarodnu nagradu nacionalnom teatru Republike Srpske.

Ovo je ujedno treća nagrada koju osvaja predstava “Vuk sa mirisom bobica”, jer je na Prvom međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti FLUM, u Mostaru, septembra 2021. godine Zorana Šuman dobila nagradu za glumačko majstorstvo, odnosno Lucijan Hrašćanec nagradu za muziku u ovoj predstavi.

Od ostalih nagrada na festivalu možemo naglasiti nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi „Pepeljuga“ u režiji Luane Gramegna, italijanskog Pozorišta Zakes.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Luani Gramegna, za režiju predstave „Pepeljuga“ u izvođenju Pozorišta Zakes iz Italije.

Za najbolju scenografiju nagrađena je Isa Soto, za predstavu „Nove cipele“ pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovjek iz Španije.

Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Isi Soto za predstvu „Nove cipele“ španskog pozorišta Tjan Gombau – Nacrtani čovjek.

Bogat prateći program festivala činili su i brojne izložbe, radionice, promocije knjiga, filmovi i predstave van takmičarskog programa, prenosi Glas Srpske.

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.