Reditelj Aleksandra Đurovića

Film o Svetoj Petki uskoro u bioskopima (VIDEO)

  • Извор: Танјуг
  • 02.09.2022. 16:19

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji" reditelja Hadži Aleksandra Đurovića, rađen po romanu Ljiljane Habjanović Đurović, nakon beogradske premijere 6. septembra i ulaska u bioskope od 8. septembra neće biti prikazivan na televiziji niti na digitalnim platformama, najavili su danas autori. U banjalučkom bioskopu od 15. septembra.

- Mora da se gleda na platnu da bi se shvatio beskraj prostora u kome je Sveta Petka provela 40 godina... Sve što je manje neće dočarati ljepotu filma - rekla je Habjanović Đurović na konfrerenciji za novinare.

Film premijerno prikazan pre nekoliko dana na Moskovskom filmskom festivalu prati život svetiteljke, koja je živjela na razmeđi 10. i 11. stoljeća, od obične pobožne vizantijske djevojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja, kroz 40 godina iskušenja i dubokih unutrašnjih borbi u Јordanskoj pustinji, a tumači je Milena Predić.

Producent i reditelj Đurović je rekao da živi sa romanom "Petkana" od kako je izašao prije 20 godina, a za film je pisao scenario zajedno sa svojom majkom Habjanović Đurović, nakon što se saglasila da to bude njeno prvo djelo koje će ekranizovati.

- Film je baziran na samom romanu. Ne može cijeli roman da stane u film. Za to je potrebna velika serija. Fokus filma je, i mene kao autora je najviše intrigiralo, kod lika Svete Petke kako je postala svetiteljka, i njenih 40 godina iskušenja u pustinja - rekao je Đurović.

Film je delomično snimljen u Srbiji i rumunskom gradu Јašiju gdje danas leže mošti svetiteljke, a najveći dio tokom tri nedjelje boravka u pustinji u Јordanu.

- To je nešto neviđeno u domaćem filmu. Mislim da će gledaoci biti iznenađeni prizorima koje će vidjeti. Pustinja je još jedan lik u filmu. Kroz prelijepe kadrove upravo smo pokušali da na vizuelni način, bez puno dijaloga, dočaramo atmosferu i unutrašnji svijet junakinje - rekao je reditelj.

Đurović je rekao da je prilikom izbora Milene Predić bilo važno da bude sjajna glumica koja će iznijeti lik tačno i iskreno, i da će je gledaoci pamtiti kao Svetu Petku.

Odlučivši se za Predićevu zapamtivši je iz filma "Sveti Georgije ubiva aždahu", Đurović je istakao da s pokazalo da je ona pravi izbor pošto su "tražili specifičnu ljepotu, nešto što je van vremena", a glumica je u njegovom filmu "otvorila i dušu i srce".

Predić je rekla da je srećna i zahvalna na ukazanoj prilici napomenuvši da je ljepota uloge Svete Petke što se takva "u našoj sredini javlja nikad ili rijetko".

U filmu igraju i Milica Stefanović, Filip Hajduković, Јadranka Selec, Branislav Ttomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski, Mladen Sovilj i nekoliko jordanskih glumaca.

U bioskope u Repzblici Srpskoj film "Sveta Petka - Krst u pustinji" stiže 15. septembra.


Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.