Vladimira Tadić iz Republike Srpske

Fotografija Bosanskog Grahova u trci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

  • Извор: РТРС
  • 12.10.2021. 14:00

Fotografija Bosanskog Grahova, fotografa Vladimira Tadića iz Republike Srpske, u finalu je izbora za kalendar Svjetske meteorološke organizacije.

Svjetska meteorološka organizacija (World Meteorological Organization-WMO) raspisala je, povodom 71. godine postojanja, fotografski konkurs za kalendar za 2022. godinu na koji su pozvani svi fotografi svijeta, profesionalci i amateri.

Tražene su fotografije visoke rezolucije, visokog tehničkog i likovnog kvaliteta, koje prikazuju ljepotu i snagu vremenskih pojava i okoline.

Tadić je i ove godine uzeo učešće na ovom konkursu, predstavivši se motivom iz Bosanskog Grahova.

Od preko hiljadu pristiglih fotografija, izbor je sužen na 60 finalista među kojima je i Tadićeva fotografija.

Fotografije su postavljene na Fejsbuk stranicu Svjetske meteorološke organizacije gdje posjetioci lajkovima imaju priliku da podrže svog favorita i na taj način pomognu pri konačnom izboru.

Kombinacijom glasanja stručnog žirija i popularnog glasa na društvenim mrežama biće izabrano 13 fotografija od 60 finalista među kojima je i Tadićeva fotografija, inače jedini motiv iz BiH u trci za mjesto u kalendaru.

Pobjedničke fotografije biće izabrane za svih 12 mjeseci i za naslovnu fotografiju, uzevši u obzir, pored kvaliteta fotografije i geografsku lokaciju i doba godine.

Tadić kaže da je ova fotografija nastala na jednom od njegovih putovanja, a na njoj je prikazan dio magistralnog puta Grahovo-Drvar kao i planine Dinara i Šator.

"Odabrao sam ovu fotografiju zato što prikazuje jedan naš seoski kraj utopljen u jutarnju maglu koja je zanimljiva kao vremenska pojava za kalendar a učešće ove fotografije u kalendaru jedne svjetske organizacije bi zasigurno ovome kraju udahnulo novi život", rekao je Tadić.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм