Čuveni režiser

Godar: Kanski festival je propagandno oružje, Zelenski loš glumac

  • Извор: СРНА
  • 25.05.2022. 13:52

Jedan od najvećih svjetskih režisera Žan-Lik Godar smatra da je Kanski festival postao zapadno propagandno oružje, a da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski loš glumac.

"Učešće Zelenskog na Kanskom festivalu je, samo po sebi, očigledno, ako se posmatra iz ugla mizanscena - loš glumac, profesionalni komičar, pred pogledima drugih profesionalaca uspješnih u svojim profesijama", navodi Godar, a prenosi portal "Apr tv".

Godar smatar da u Kanu propagiraju zapadnjačku estetiku.

"Kao da je bilo potrebno insceniranje još jednog svjetskog rata i prijetnje još jedne katastrofe da bismo znali da je Kan propagandno oružje kao i svako drugo", naglašava Godar.

Devedesetdvogodišnji režiser poručuje da "shvatiti to - ne znači samo po sebi mnogo, ali je tako".

"Istina slika se razvija polako. Zamislite sada da je sam rat ta estetika koja se razvija tokom svjetskog festivala, čiji su akteri sukobljene države, tačnije države `u sukobu interesa`, koje emituju predstave čiji smo svi mi gledaoci. Kako vam se to čini?", upitao je Godar.

U komentaru portala "Apar tv", koji je prenio izjavu režisera, navedeno je da se Žan-Lik Godar više nikoga ne plaši, što je "prednost starosti".

On je jedan od posljednjih koji se usudio da kaže ono što zaista misli, za razliku od svojih kolega... Imaće teškoće da finansira svoj sljedeći film, to je sigurno, ali on je slobodan i sloboda govora je bolja nego da završiš na koljenima pred rukom osobe koja plaća, stoji u komentaru.


Тагови: