Нетфликс

Грци бијесни због документарца о Александру Великом

  • Извор: Блиц
  • 21.02.2024. 08:16

Нетфликсов документарац о Александру Великом изазвао је бијес у Грчкој.

Лина Мендони, грчка министарка културе, критиковала је документарну драму “Александар: Стварање бога” као “фикцију екстремно лошег квалитета” и “ниског садржаја, пуног историјских нетачности”.

До њених коментара дошло је усред хаоса у јавности због приказа романтичне везе између краља Александра Великог и његовог пријатеља, војсковође Хефестиона. Локални грчки лист “Елефтерос Типос” назвао је серију “искривљавањем истине” и окривио филм Оливера Стоуна “Александар” из 2004. да је покренуо “пропагандну кампању о Александровој хомосексуалности”. Како пише Гардијан, Димитрис Нациу, предсједник десничарске политичке партије Ники, назвао је серију “жалосном, неприхватљивом и неисторијском” и рекао да је она усмјерена на то да “подсвјесно пренесе идеју да је хомосексуалност била прихватљива у древна времена, што је елемент без основа”.

На питање о серији упућено у парламенту, Мендони је рекла да је она “пуна историјских нетачности, што показује немарност режисера и сиромаштво сценарија”. Што се тиче начина на који је представљена веза између Александра и Хефестиона, Мендони је рекла да се “у изворима не помиње да је она ишла даље од граница пријатељства, како ју је дефинисао Аристотел”.

– Не можемо да тумачимо ни праксу ни особе које су постојале пре 2.300 година по нашим сопственим мјерама, нормама и претпоставкама. Александру Великом током 2.300 година никад није била потребна, нити му је сада потребна, интервенција било ког нетраженог заштитника његовог историјског сјећања или чак његове личности и моралног угледа – рекла је она.

На питање Нациуа да ли ће влада предузети мјере против Нетфликса, Мендони је одговорила да би то било неуставно. Грчки устав, наиме, штити слободу умјетности од раног 19. вијека.

Природа односа између македонског краља и његовог војсковође дуго је била предмет спекулација. Оно што се не доводи у сумњу је да су Александар и Хефестион били блиски пријатељи од дјетињства, а њихови савременици често су их поредили са Ахилејем и Патроклом.

– Истополни односи су били прилично уобичајена појава широм грчког свијета. Грци нису имали ријеч за хомосексуалност. То једноставно није било у њиховом ријечнику. Била је само сексуалност – рекао је у првој епизоди серије професор Лојд Лувелин Џоунс са Универзитета Кардиф.

Спор око серије “Александар: Стварање бога” подсјећа на контроверзу у Египту прошле године, кад је тамошње Министарство за антиквитете у подужем саопштењу критиковало одлуку Нетфликса да убаци црнкињу као Клеопатру у документарац о чувеној краљици.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм