Izložba "Banjaluka centar Vrbaske banovine" otvorena u Užicu

  • 14.02.2020. 17:25

Izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka centar Vrbaske banovine", koju je priredio Arhiv Republike Srpske, otvorena je danas u Istorijskom arhivu Užice, povodom obilježavanja Sretenja - Dana državnosti Srbije.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević, a otvaranju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, te ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog i privrednog života ovog grada.

U ime Republike Srpske, osim direktora Arhiva Republike Srpske Bojana Stojnića, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Udruženja arhivskih radnika Srpske Dušan Popović.

Stojnić je nakon otvaranja Srni rekao da je izložba "Banjaluka centar Vrbaske banovine" rezultat višedecenijskog angažovanja autora Nebojše Radmanovića i Verice Stošić - stručnjaka i naučnih poznavalaca postojeće literature i arhivskih izvora.

On je naveo da je bogata izvorna građa izložbe razvrstana i sređena po svim oblastima i djelatnostima Vrbaske banovine, pri čemu poseban značaj izložbe predstavlja obilje fotografija koje su prvi put predstavljene kulturnoj i naučnoj javnosti, kako Republike Srpske, tako i Srbije.

Prema njegovim riječima, korištena arhivska građa, smještena u depoima Arhiva Republike Srpske, predstavlja kulturno dobro od izuzetnog nacionalnog i državnog značaja za Republiku Srpsku.

Sama izložba, kako je istakao Stojnić, svestrano osvjetljava sve nejasnoće Banjaluke toga vremena.

"Banjaluka u oslobođenoj, nacionalnoj državi, posebno u jugoslovenskom razdoblju Vrbaske banovine od 1929. do 1941. već duže vrijeme privlači pažnju naučnika i istraživača. I ranija i sadašnja istorijska nauka uočila je da je razdoblje Vrbaske Banovine u istoriji Banjaluke bilo od veoma velikog značaja. Ona je od dotadašnjeg skromnog okružnog mjesta izrasla u razdoblju Banovine u društveno, politički i kulturno prosvjetni centar jedne od devet jugoslovenskih banovina", ukazao je Stojnić.

Stojnić je istakao da centralno mjesto u istoriji Banjaluke, kao centra Vrbaske banovine, zauzima njen prvi ban Svetislav Tisa Milosavljević, a doba u kojem je obavljao tu dužnost, od 1929. do 1934. godine, može se nazvati zlatnim dobom u istoriji Banjaluke.

"Ban Milosavljević nije obilježio samo razvoj i izgled Banjaluke podignutim palatama - današnjeg Banskog dvora i Gradske uprave Banjaluke, dobrim činovničkim zgradama, monumentalnom zgradom Hipotekarne banke, Higijenskog zavoda, nego je i unaprijedio i izgradio banovinsko upravno područje sa nešto više od milion stanovnika", rekao je Stojnić.

On je istakao da je Banjaluka pred Drugi svjetski rat bila živopisna, višekonfesionalna, multietnička i kulturološki heterogena zajednica.

Izložbu, kojoj je koautor i Vladan Vukliš, već je imala priliku da vidi publika u Beogradu, a u Užicu će biti otvorena još dvadesetak dana.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм