Davne 1984.

Kako je nastala "Audicija": Priča o predstavi koja je postala fenomen

  • Извор: Агенције
  • 28.01.2023. 17:36

Kultna predstava "Audicija" nastala je u decembru davne 1984. godine, a proslavila je grupu mladih glumaca.

"Audicija" je nastala kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a prije ekranizacije izvedena je na Otvorenoj sceni Obala gdje je igrala 150 puta.

Naime, predstava je proizašla iz ispitne vježbe studenata prvih generacija glume na Akademiji u Sarajevu. Vježba studenata glume se temeljila na zadataku na kojem moraju stvoriti "skicu za lik". Razvijajući "skicu za lik i imitaciju" uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija".

Kultna predstava je u februaru 1986. godine stigla i na male ekrane što je pomoglo jednom teatarskom djelu da postane fenomen i druga najgledanija predastava ikada, piše Kliks.

Yugopapir prenio je reportažu Feđa Kalebić o grupi mladih glumaca iz Sarajeva koji su stvorili "Audiciju" koja ih je vinula u visine. Reportaža je urađena 1989. godine u Zagrebu tokom njihovog gostovanja s predstavom u dvorani Lisinski.


"Svi su likovi poznati, šale predvidljive, obavezni gegovi uvijek se i ostvare, pa i uprkos spontanosti, čestim izmjenama i nadograđivanju predstave novim šalama i likovima, velikih iznenađenja zapravo nema. Radost iznenađenja ovdje je (sudimo li po reakcijama publike koja se smije i prije nego što je čula vic dokraja) zamijenjena veseljem prepoznavanja, osjećajem da smo u nešto upućeni, pa makar naš smijeh uvijek podrazumijevao superiornu distancu nad nesretnicima i nespretnostima kojima se smijemo", navedeno je.

Kako navodi "Audicija" je u pozorišni život unijela dašak osvježenja, predstava je bila otvorena novim likovima, ideja je bila nova i pružala je mnogo mogućnosti za spontani, svježi humor. Budući da se hranio lokalnim koloritom, humor je bio živ i neposredan.

Priča o uspjehu jedne generacije

Nakon što su osvojili srca Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.

Likovi iz "Audicije" Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa "Audicije" gledala, a poslije uz doradu imitirala.

"Svaki je glumac kompletni autor lika kojega glumi, a uloga mu je donijela priznanje, dragocjeno iskustvo i pronijela kroz cijelu zemlju. Mladi studenti sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, na kojoj je Audicija nastala, sad su, za razliku od likova što tumače, prerasli u glumce koje viđamo na televiziji i u filmovima, koji nastupaju u velikim i malim pozorištima", naveo je autor reportaže.

Sjećanje na Sašu Petrovića

Jedan od tadašnjih studenata koji se proslavio ulogom u "Audiciji" je i Saša Petrović koji je preminuo juče u 61. godini.

Autor reportaže tada mladog Petrovića opisao je kao rođenog Sarajliju koji je ideju za svoje likove pronašao u svom okruženju.

"On ima najkraći staž u Audiciji, s tom je družinom tek dvije godine. Prije je svirao rock'n'roll sa momcima koji su poslije postali poznati kao Elvis, Zabranjeno pušenje... Dosad je glumio u filmu Ademira Kenovića Kratak i sretan život Kuduza Bećira. Sad mu je najveća preokupacija, osim Audicije - diplomski ispit na Akademiji", naveo je.


Тагови: