Пјевач

Како је настала балада "Једне ноћи у децембру": Кемал Монтено ју је написао док је био у војсци

  • 15.03.2024. 09:49

Балада "Једне ноћи у децембру" једна је од најљепших пјесама Кемала Монтена, а написао ју је у војсци, као поклон својој драгој за рођендан.

Монтена су вољеле све генерације, вољели су га сви на просторима бивше Југославије. Неприкосновени краљ шансона и фестивала нас је својим пјесмама увесељавао, али смо уз његов глас и плакали.

Иза великог броја његових пјесама крију се приче из стварног живота те је тако и једна од његових најљепших балада "Једне ноћи у децембру" везана за његов приватни живот и супругу Бранку.

Када су се упознали Бранка није знала ко је он. Једном је за медије изјавила, како јој је пријатељица рекла да је Кемо пјевач. Почели су се забављати, а када је 1970. године отишао у војску у Јастребарско, често га је посјећивала.

У војсци је Кемо написао и један од својих највећих хитова "Једне ноћи у децембру", а посветио ју је управо дјевојци с којом се тада забављао.

"У октобру 1970. године отишао сам у војску, а два мјесеца послије године био сам на стражи и на једној кутији од цигарета Филтер 57, које су тада сви пушили, написао сам прву строфу пјесме. Отишао сам послије страже до једног новинара који је био одушевљен мојим стиховима: "Једне ноћи у децембру, кад је била хладна зима, чувао сам тебе, Бранка, чувао сам нашег сина".

Сљедећи дан сам наставио са писањем. Ријечи су се једноставно склапале. Имао сам невјероватну инспирацију. Пјесму сам подијелио с војницима у касарни и врло брзо су је сви пјевушили. Будући да је мојој Бранки убрзо био рођендан, одлучио сам да ова пјесма буде поклон. Она је била одушевљена када је добила писмо у којем је била написана пјесма. Често ми каже да јој је то најбољи рођендански поклон у животу", открио је једне прилике Монтено.

Занимљиво је да тада још нису имали сина, а он је у њој пјевао о њиховом сину. Недуго послије Кеминог повратка из војске, он и Бранка су се вјенчали, преноси Кликс.



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина